Gazas joslas okupācija būtu liela Izraēlas kļūda, brīdina Baidens

Tā būtu liela kļūda, ja Izraēla atkal okupētu Gazas joslu, svētdien, 15.oktobrī, telekanāla CBS pārraides 60 Minutes intervijā sacīja ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden).

Vaicāts, vai viņš atbalstītu jebkādu Izraēlas īstenotu Gazas joslas okupāciju, Baidens atbildēja: “Es uzskatu, ka tā būtu liela kļūda.” Prezidents norādīja, ka grupējums Hamas, kas 7.oktobrī izvērsta plašu uzbrukumu Izraēlai, “nepārstāv visu palestīniešu tautu”.

Tomēr iebrukums un

“ekstrēmistu izsišana no ierindas” ir “nepieciešams nosacījums”,

Baidens piebilda.

Izraēla okupēja Gazas joslu 1967.gada Sešu dienu kara gaitā, bet 2005.gadā tā tika pilnībā nodota palestīniešiem.

Vēl pēc gada Izraēla uzsāka 140 kvadrātkilometrus lielās Vidusjūras piekrastes teritorijas – kam ir robeža arī ar Ēģipti – gaisa, jūras un sauszemes blokādi. Izraēla pastiprināja blokādi 2007.gadā, kad Gazas joslā Hamas pārņēma kontroli no palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa kustības Fatah.

Vaicāts vai Hamas, ko Baidens raksturojis kā “gļēvuļu baru”, būtu jālikvidē pilnībā, ASV prezidents sacīja: “Jā, tā es uzskatu.” Vienlaikus Baidens, no jauna atgādinot ASV nostāju par divu valstu atrisinājumu, norādīja: “Bet ir jābūt palestīniešu pašpārvaldei. Ir jābūt ceļam uz palestīniešu valsti.”

Žurnālists Skots Pelijs arī vaicāja, vai Baidens redz perspektīvu, ka ASV karavīri varētu iesaistīties karā.m “Man nešķiet, ka tas ir nepieciešami,” atbildēja Baidens. “Izraēlai valstī ir vieni no labākajiem kaujas spēkiem. Es garantēju, ka mēs viņiem nodrošināsim visu, kas viņiem ir nepieciešams,” sacīja ASV prezidents.

Lasiet arī: ĀM un airBaltic plāno speciālo reisu no Izraēlas, biļetes jāpērk pašiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas