ĀM un airBaltic plāno speciālo reisu no Izraēlas, biļetes jāpērk pašiem

Saskaņā ar Ārlietu ministrijas (ĀM) un Latvijas vēstniecības Izraēlā sniegto informāciju Izraēlā pašlaik atrodas aptuveni 143 Latvijas valstspiederīgie, kuri meklē iespējas izceļot no valsts.

Taču tā kā to Latvijas valstspiederīgo skaits, kuriem nepieciešama izceļošana, var nebūt pilnīgs, ĀM aicina Latvijas valstspiederīgos, kas vēlas no Izraēlas atgriezties Latvijā, sazināties ar Ārlietu ministrijas Konsulārā departamentu pa diennakts tālruni +371 26 33 77 11 vai e-pasta adresi palidziba@mfa.gov.lv.

ĀM ir aicinājusi Latvijas nacionālo aviokompāniju airBaltic veikt speciālu lidojumu maršrutā Rīga – Telaviva – Rīga, kas nodrošinātu iespēju atgriezties mājās tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kas vēlas izbraukt no Izraēlas. Speciālo lidojumu ir

plānots veikt 16. oktobrī. Biļetes būs jāiegādājas pašiem,

BNN informēja ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte. Lidmašīnā būs vieta 148 pasažieriem.

Plānots, ka maršrutā Telaviva – Rīga

vienas biļetes cena  būs 340 eiro, 

portālam vēstīja Air Baltic Corporation AS sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts. 

Līdz šim airBaltic ir individuāli uzrunājusi savus pasažierus un piedāvājusi alternatīvas lidojumu iespējas – citos datumos vai ar citām lidsabiedrībām. Jāņem vērā, ka daudzas aviokompānijas atceļ plānotos lidojumus, tā samazinoties iespējām ātri izceļot no valsts. Lidsabiedrība norāda, ka pasažieru, apkalpes un lidojumu drošums ir tās galvenā prioritāte un ka uzmanīgi seko līdzi situācijai Izraēlā. Apstākļiem mainoties, airBaltic patur tiesības plānoto reisu mainīt vai atcelt.

Vaicāts, kāpēc šāds reiss netika rīkots ātrāk,

Zilberts atbildēja:

“Līdz šim airBaltic šādu reisu neplānoja, jo konkrēti airBaltic pasažieriem izdevās piemeklēt alternatīvus lidojumus vai pēc pasažieru vēlēšanās tika atmaksāta nauda par iegādātajām biļetēm. Savukārt speciālais lidojums tiek rīkots, atsaucoties Ārlietu ministrijas aicinājumam, kuras rīcībā ir informācija par konkrētu skaitu personu, Latvijas valstspiederīgo, kuri atrodas Izraēlā un ir sazinājušies ar ministriju, interesējoties par iespējām nokļūt Latvijā. Šiem cilvēkiem nav bijušas iepriekš iegādās biļetes lidojumam ar airBaltic un atsevišķos gadījumos arī ne ar kādu citu lidsabiedrību.

Ja jautājums ir arī par to, kāpēc šis konkrētais speciālais lidojums netiek organizēts ātrāk (piemēram, šodien vai rīt), paskaidroju, ka šāda lidojuma sagatavošanai ir jāveic vairāki būtiski priekšdarbi un tas ir laikietilpīgs process:

· jāapzina cilvēki, kuri gribētu šajā reisā lidot (to veic Ārlietu ministrija);

· individuāli ar katru jāsazinās un jāveic biļešu tirdzniecība;

· jāveic lidojuma risku izvērtējums un apdrošināšana;

· jāizstrādā un jāsaskaņo operacionālā informācija (tajā skaitā lidojuma plāns, laiki un cits);

· jāvienojas par konkrētā reisa apkalpi.”

Lidsabiedribas pārstāvis BNN sniedza arī plašāku skaidrojumu par biļešu cenu:

[..] Sākotnēji bija plānots, ka vienas biļetes cena būs 290 eiro, taču gala cena tomēr ir noteikta 340 eiro apmērā, un šī summa ir saskaņota ar LR Ārlietu ministriju. Jāņem vērā – veicot šādu lidojumu, gaisa kuģa apdrošinātāji piemēro papildu prēmiju, kas ir mainīga. Konkrētajā situācijā cenas pieaugums skaidrojams ar paaugstināto likmi, kas izriet no kara risku apdrošināšanas. Kā jau par to vēsta apzīmējums, šis ir speciālais lidojums, ne ikdienas regulārais reiss. Ņemot vērā to un neprognozējamo situāciju Izraēlā, ar lidojuma organizēšanu saistītie apstākļi var īsā laikā mainīties, mums tiem jāspēj pielāgoties.”

Lasiet arī: BNN pēta | Solidarizējoties ar Izraēlu, Lietuva ieģērbjas zilā krāsā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas