BNN pēta | Solidarizējoties ar Izraēlu, Lietuva ieģērbjas zilā krāsā

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN

Pēc uzbrukuma Izraēlai Lietuva nokrāsojās zilā krāsā – Izraēlas karogā ir attēlota zila heksagramma uz balta fona starp divām horizontālām zilām svītrām –, tādējādi paužot savu solidaritāti ar brutāli cietušo valsti.

“Izraēlas karogi rotā mūsu Palangas tiltu – mēs solidarizējamies ar Izraēlu,” teikts Palangas mēra Šarūna Vaitkus (Šarūnas Vaitkus) ierakstā sociālajos tīklos.

Neatkarīgi no tā, vai tā ir Lietuvas Seima ēka, ministriju, citu valsts iestāžu ēkas vai pat dažas no modernākajām, augstākajām privātā biznesa ēkām Viļņā, uz tām izkārtie karogi simbolizē sāpes, kas ir kopīgas vairumam lietuviešu.

Pēc brutālā uzbrukuma Izraēlas jautājums ir bijis daudzu vietējo politiķu un Lietuvas eiroparlamentāriešu uzmanības lokā.

Rasa Juknevičiene (Rasa Juknevičienė), kas, kā Tēvzemes savienības — Lietuvas kristīgo demokrātu partijas locekle darbojas Eiropas Parlamenta (EP) Eiropas Tautas partijā, aģentūrai BNN sacīja: “Ņemot vērā notiekošo karu Ukrainā, kurā Irāna atbalsta Krieviju, un ņemot vērā to, ka Irāna jau agrāk ir atbalstījusi tādas militārās organizācijas kā Hamas, kas īstenoja nežēlīgo uzbrukumu Izraēlai, es uzskatu, ka tā sekas būs tālejošas un, iespējams, tagad neprognozējamas.”

Pēc viņas domām, Izraēlas attiecības ar palestīniešiem vienmēr ir bijušas sarežģītas, taču “izraēliešu bērnu slepkavošana, izraēliešu sieviešu izvarošana, izraēliešu senioru galvu nociršana un simtiem ķīlnieku sagrābšana ir neaptverama”.

“Man jebkurš mēģinājums attaisnot uzbrukumu ir līdzvērtīgs holokausta attaisnošanai.

Es nebrīnīšos, ja drīzumā uzzināsim, ka ne tikai Irāna, bet arī citas valstis, varbūt tā pati Krievija vai pat Katara, kuras vārds tika minēts paziņojumos EP deputātiem, drīzumā parādīsies kā uzbrukuma dalībnieki,” viņa uzsvēra.

Arī Lietuvas eiroparlamentārietis Petrs Auštrevičs (Petras Auštrevičius) aģentūrai BNN sacīja, ka neatkarīgi no terorisma veida – vai tas būtu no tādas teroristu organizācijas kā Hamas vai valsts – ir skaidri redzams, ka tas rada arvien lielāku risku drošībai ne tikai saspringtā reģionā, bet arī starptautiskā mērogā.

“Agrāk šādas [teroristu] organizācijas rīkoja salīdzinoši neliela mēroga uzbrukumus ar ierobežotām sekām. Taču tagad tie ir līdzvērtīgi vai pat pārspēj speciālās militārās operācijas, ko prasmīgi gatavo valstu aizsardzības ministrijas. Ir skaidri redzams, ka terorisms iegūst jaunu veidolu, daudz draudīgāku un bīstamāku, ar tālejošām sekām un ietekmi uz ģeopolitiku globālā mērogā,” EP deputāts uzsvēra aģentūrai BNN.

Pašlaik situācija ir īpaši saspringta pie robežas ar Gazu, Jeruzalemē un Rietumkrastā, kā arī Golānas augstienēs Izraēlas ziemeļos, pie robežas ar Libānu un Palestīnas Dženinas, Nablusas un Hebronas reģionos.

Otrdien, 10.oktobrī, Lietuvas Seima plenārsesija sākās

ar piemiņas brīdi teroristu grupējuma Hamas uzbrukumu upuriem Izraēlā.

Tomēr līdzjūtības viļņus un solidarizēšanos ar Izraēlu Lietuvā izjauca deputāts Remigijs Žemaitaitis (Remigijus Žemaitaitis), kurš internetā publicēja pārdrošus izteikumus, apgalvojot, ka “tikai dažiem rūpēja, kad izraēlieši nesen nojauca palestīniešu skolu”.

“Acīmredzot mūsu žurnālistiem un vietējiem lietuviešu ebrejiem skolu nojaukšana Palestīnā ir vēl viena izklaide?! Pēc līdzīga principa Putins Ukrainā izklaidējas ar vietējiem skolēniem un viņu nākotni,” teikts viņa ierakstā.

Izraēla ir teikusi, ka ēkai nebija vajadzīgo atļauju.

Pēc tam, kad Seima priekšsēdētājs aicināja visus deputātus simboliski piecelties klusuma brīdim, pretrunīgi vērtētais deputāts piecēlās un izgāja no sēžu zāles.

“Pēc tam, kad Seima zālē tika paziņots par klusuma brīdi, lai godinātu Izraēlā bojāgājušos, Remigijs Žemaitaitis demonstratīvi pameta zāli. Pacients ir antisemīts,” savā Facebook kontā rakstīja Toms Raskevičs (Tomas Raskevičius), atklāti homoseksuāls Lietuvas deputāts.

Tomēr citi Seima deputāti, piemēram, Liberālās kustības frakcijas vecākais Eugēnijs Gentvils (Eugenijus Gentvilas), norādīja, ka pēc tam, kad deputāti tik aicināti uz klusuma brīdi, politiķis atstāja savu vietu, bet no zāles neizgāja.

Senāk Žemaitaitis lietoja arī deminutīvu, pazemojošu formu, lai apzīmētu ebrejus, kā arī sauca ebrejus par

družiņikiem – apzīmējumu, ko lietoja brīvprātīgajiem policistiem bijušajā Padomju Savienībā un kas Lietuvā tiek nicināts.

Seims cenšas viņu atstādināt no amata par antisemītiskiem izteikumiem, tomēr analītiķi uzskata, ka likumdevējs cenšas mobilizēt savus atbalstītājus, no kuriem daudzi ir no valsts pārvaldes. Klīst runas, ka deputāts dibina savu politisko partiju, lai piedalītos 2024.gada Seima vēlēšanās.

Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD) ir paziņojis, ka “uzrauga” antisemītisku retoriku dažādos sociālajos medijos.

Tā kā Izraēlā bija iesprostoti Lietuvas valstspiederīgie,

Lietuva centās viņus nogādāt atpakaļ uz Lietuvu.

Trešdien, 10.oktobrī, Viļņā nolaidās čarterreiss, ar kuru no Izraēlas bija ieradušies vairāk nekā 140 cilvēki, tostarp 97 Lietuvas pilsoņi. Lidojuma izlidošana no Telavivas, ko organizēja Skyllence, kas ietilpst Avia Solutions Group sastāvā, vakar vakarā atkal tika atlikta pēc tam, kad lidojums jau divas reizes bija atlikts.

Skyllence izpilddirektore Vilma Vaitiekūnaite (Vilma Vaitiekūnaitė) LRT Radio sacīja, ka lidmašīnā atradās “141 cilvēks un bērns”, tostarp 97 Lietuvas pilsoņi un 27 Izraēlas pilsoņi. Pasažieru vidū bija aptuveni 40 svētceļnieku grupa, kas bija Izraēlas okupētajā Rietumkrastā Hamas nedēļas nogales uzbrukumu Izraēlai laikā.

Trešdienas vakarā Lietuvas bruņoto spēku lidmašīna Spartan no Izraēlas uz Turciju evakuēja vēl vienu 29 Lietuvas pilsoņu grupu.

Saskaņā ar Lietuvas iestāžu nedēļas nogalē sniegto informāciju Izraēlā dzīvo aptuveni 7 000 Lietuvas pilsoņu, bet vēl aptuveni 450 Izraēlā bija ieradušies uz laiku. Lietuvas Ārlietu ministrija ir izdevusi ieteikumus nebraukt uz Izraēlu un palestīniešu teritorijām.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas