Glābēji meklē ceļā uz Titānika vraku pazudušo tūristu zemūdeni

ASV un Kanādas glābēju komandas intensīvi meklē tūristu zemūdeni, kas nedēļas nogalē, nirstot uz Titānika vraku, zaudēja sakarus un pazuda, raksta britu raidorganizācija BBC.

Nelielajā zemūdenē 18.jūnijā, kad tā pazuda pēc apmēram stundu un 45 minūtes ilgas atrašanās zem ūdens, atradās piecas personas. Kopš tā brīža Atlantijas okeānā notiek glābšanas operācija, tomēr peldlīdzeklis vēl nav atrasts. Meklēšanas darbos piedalās valdības aģentūras, ASV un Kanādas flotes un komerciālie dziļjūras pētniecības uzņēmumi.

Pirmdienas, 19.jūnija, pēcpusdienā tika pieņemts, ka zemūdenē joprojām ir gaisa rezerves četrām dienām.

Starp tūristiem ir arī britu miljonārs Hamišs Hārdings (Hamish Harding).

ASV krasta apsardzes kontradmirālis Džons Možē (John Mauger) preses konferencē sacīja, ka šobrīd visa uzmanība pievērsta tam, lai uz attiecīgo apgabalu novirzītu pēc iespējas vairāk meklētāju. Meklēšanā jau piedalās lidmašīnas un zemūdene, un tiek izmantotas sonārās bojas.

Titānika vraks atrodas apmēram 700 kilometrus no Sendžonas Ņūfaundlendā, tomēr glābšanas operācijas vadības centrs darbojas Bostonā, Masačūsetsā. ASV krasta apsardze informējusi, ka izpētes kuģis Polar Prince 19.jūnijā veicis okeāna virsmas pārmeklēšanu. Polar Prince tiek izmantots, lai nogādātu zemūdenes uz kuģu vrakiem, un bija atbalsta kuģis arī 18.jūnijā, kad pazuda zemūdene.

Uzskatāms, ka pazudušais peldlīdzeklis ir tūrisma uzņēmuma OceanGate zemūdene Titan, kuru pērn nokļūšanai pie Titānika vraka izmantoja arī CBS žurnālists Deivids Pogs (David Pogue). Viņš BBC sacīja, ka tad, kad kuģis atrodas tieši virs zemūdenes, ir iespējams sazināties ar īsām teksta ziņām. Nav pieejama komunikācija ar GPS vai radio starpniecību, jo tie nedarbojas zem ūdens. Žurnālists piebilda, ka

tiem, kas atrodas zemūdenē, nav iespējams pašu spēkiem tikt laukā, jo tā tiek noslēgta no ārpuses.

Kontradmirālis Možē piezīmēja, ka meklēšanas operācija norisinās nomaļā apgabalā, kas apgrūtina darbu. Turklāt zem ūdens strauji samazinās redzamība, jo gaisma iesniedzas tikai virsējos ūdens slāņos.

OceanGate mājaslapā atrodama informācija par trīs uzņēmuma īpašumā esošām zemūdenēm, un no tām tikai Titan spēj ienirt tik dziļi, lai sasniegtu Titānika vraku. Biļetes, kuru cenā iekļauts astoņu dienu brauciens un niršana uz Titānika vraku 3800 metru dziļumā, izmaksā 250 tūkstošus dolāru.

Miljonārs Hārdings nedēļas nogalē sociālajos tīklos informēja, ka ir lepns beidzot paziņot, ka arī viņš piedalīsies braucienā uz Titānika vraku, un piebilda, šī 2023.gadā varētu būt pirmā un vienīgā cilvēku ekspedīcija uz leģendārā kuģa atrašanās vietu okeāna dzelmē.

OceanGate informējis, ka zaudējis sakarus ar vienu no pētnieciskajiem peldlīdzekļiem, un šobrīd visa uzmanība tiek pievērsta uz zemūdenes esošajiem un viņu piederīgajiem. Uzņēmuma paziņojumā sacīts: “Mēs esam ļoti pateicīgi par plašo palīdzību, ko esam saņēmuši no valdības aģentūrām un dziļjūras izpētes uzņēmumiem, lai atjaunotu sakarus ar zemūdeni.”

Uzņēmums ceļojumu ar zemūdeni dēvē par “iespēju spert soli ārpus ikdienas un atklāt ko patiesi neparastu”.

Katra niršanas reize uz Titānika vraku kopumā aizņem ap astoņām stundām. Saskaņā ar uzņēmuma mājaslapā esošo informāciju, viena ekspedīcija norisinās šobrīd, un vēl divas bija plānotas 2024.gada jūnijā.

Titāniks nogrima 1912.gada aprīlī ceļā no Southemptonas uz Ņujorku pēc sadursmes ar aisbergu. No 2200 pasažieriem un apkalpes locekļiem bojā gāja vairāk nekā 1500. Kuģa vraku atklāja 1985.gadā, un kopš tā laika tas ticis intensīvi pētīts.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas