Grībauskaite: Eiropa saka, ka Baltijas valstīm bija taisnība, tomēr atkal mūs ignorē

Bijusī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite (Dalia Grybauskaite) norādījusi, ka NATO nav izdevies apturēt Krieviju, un un rietumi joprojām dzīvo “citā pasaulē” nekā Krievija, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Konferencē Viļņas Universitātē Grībaiskaite sacīja: “Mums nav izdevies atturēt Krieviju [..] no kara sākšanas. Mums joprojām neizdodas iestāstīt cilvēkiem, kas viņiem jādara. Mums joprojām neizdodas apbruņot Ukrainu, lai tā spētu cīnīties pretī.”

Pēc tam, kad Krievija 2014.gadā anektēja Krimu, Baltijas valstu politiķi brīdināja rietumvalstu līderus par draudiem no Krievijas puses, bet nesaņēma nekādu reakciju. Grībauskaite atgādināja, ka

par Baltijas valstīm pasmējās, kritizēja un izlikās nedzirdam, un tagad bijušie līderi atzīstot, ka baltiešiem bijusi taisnība.

Par spīti tam, arī tagad rietumvalstis neieklausās brīdinājumos.

Bijusī prezidente kritizēja rietumus par kara kā tālās problēmas uztveršanu, un piebilda, ka rietumvalstu līderi nespēj izstāstīt saviem cilvēkiem, ka Krievija ir eksistenciāls drauds. “Mēs joprojām dzīvojam mierā, atbalstam Ukrainu, bet Krievija dzīvo karā, visa tās sabiedrība, rūpniecība ir kara stāvoklī ne vien ar Ukrainu, bet ar visiem rietumiem. Bet mēs to vēl nesaprotam. Kāpēc?” vaicāja politiķe.

Grībauskaite savā runā kritizēja arī valdošo noskaņojumu saistībā ar NATO samitu Viļņā, kur Ukraina konkrēta uzņemšanas solījuma vietā tiks piedāvāts atbalsts ar sarežģītiem un pārlieku izvērstiem paziņojumiem. Viņa norādīja, ka tas nozīmē kārtējo izgāšanos. Rietumi parāda, ka nespēj mācīties no savām kļūdām, no tā, kas noticis Krimā un Gruzijā. Bijusī prezidente aicināja atmest ilūzijas un saprast, ka Krievijas agresija tikai pieaugs, kas ir sagaidāms sabiedrībā, kur dominē imperiālistiska domāšana.

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/2027748/europe-said-baltics-were-right-about-russia-but-is-ignoring-us-again-says-lithuania-s-former-president

Lasiet arī: Militāro poligonu trūkums bremzē Baltijas valstis, norāda vācu ģenerālis

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas