Grieķijas premjerministrs: Mums nav vieniem jāuzņemas viss slogs

Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) norādījis, ka Grieķijai nevajadzētu vienai uzņemties Eiropas Savienības imigrācijas problēmu risināšanu, vai tikt apvainotai bēgļu laivu ignorēšanā, raksta ziņu aģentūra Reuters.

14.jūnijā Vidusjūrā netālu no Grieķijas krastiem notika viena no nāvējošākajām kuģa katastrofām pēdējos gados. Atbildīgajiem dienestiem izdevās izglābt 104 personas, tomēr simtiem pazuda jūrā, kad apgāzās pārpildītais bēgļu kuģis.

Kuģa katastrofas iemesls joprojām tiek izmeklēts.

Izdzīvojušie stāsta, ka kuģis apgāzies pēc tam, kad Grieķijas robežsardze mēģinājusi to vilkt tauvā,

ko robezsardze kategoriski noliedz.

Micotakis, kurš 25.jūnijā uzvarēja Grieķijas parlamenta vēlēšanās, pirmdien norādīja, ka viņa valsts atrodas pie ļoti bīstamas Vidusjūras šķērsošanas vietas ārējās robežas, un tas ir ceļš, ko izmanto arvien vairāk patvēruma meklētāju, kas vēlas nokļūt ES.

Grieķijas premjeministrs norādīja, ka ES nesenie lēmumi par migrāciju ir vērtējami pozitīvi, bet tas nav vienīgais iespējamais risinājums tam, ko viņš nodēvēja par “fundamentālu eiropiešu problēmu”, un piebilda, ka blokam ir jāstrādā cītīgāk, lai atrastu vispatverošu risinājumu.

Pēc tikšanās ar Latvijas premjerministru Krišjāni Kariņu Rīgā, Micotakis sacīja: “Ir ļoti negodīgi, ka tādas valstis kā Grieķija… Uzņemas visu slogu vai tiek apvainotas par bezdarbībā laikā, kad mūsu krasta apsardze ik dienu glābj cilvēkus.

Mums būtu jāvaino tikai cilvēku kontrabandisti un tie, kas viņus atbalsta.

Viņi ir tie, kas beigu beigās ir atbildīgi par visām traģēdijām, kas notiek Vidusjūrā.”

Grieķija ir viens no galvenajiem ceļiem, pa kuru patvēruma meklētāji no Tuvajiem Austrumiem, Āfrikas un Āzijas dodas tālāk Eiropā. 2015.gadā no Turcijas uz Grieķijas salām devās gandrīz viens miljons personu, tomēr ES un Turcijas 2016.gadā noslēgtā vienošanās ir ievērojami samazinājusi šo daudzumu.

Gaidāms, ka Micotakis tiksies ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) NATO samitā Viļņā.

Lasiet arī: Grieķijas konservatīvie gūst uzvaru arī atkārtotās vēlēšanās

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas