Grieķijas konservatīvie gūst uzvaru arī atkārtotās vēlēšanās

Centriski labējā partija “Jaunā demokrātija” arī atkārtotās vēlēšanās guvusi panākumus, iegūstot vairākumu parlamentā, un Kirjaks Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) vēl četrus gadus būs premjera amatā, raksta ziņu aģentūra Reuters.

“Jaunā demokrātija” ieguva 40,5% vēlētāju atbalstu un līdz ar to 158 vietas 300 deputātu lielajā parlamentā. Tas ir teju par 20% vairāk, nekā ieguvusi radikāli kreisā partija Syriza, kas uzvaru guva pašā Grieķijas parādu krīzes pīķī 2015.gadā, un vadīja valsti četrus gadus.

Micotakis līksmojošajam pūlim partijas galvenajā mītnē Atēnās sacīja: “Šis no brīvas gribas sniegtais atbalsts padara lielāku manu atbildību attaisnot tautas cerības. Es personiski jūtu vēl lielāku pienākumu kalpot valstij, kā vien varu.”

Svētdienas, 25.jūnija, balsojums ir apkaunojoša sakāve kreisajiem, kas zaudēja vairāk nekā 30 deputātu vietas.

Partijas Syriza līderis Aleksis Ciprs (Alexis Tsipras) sacīja, ka rezultāts ir nelāgs demokrātijai un sabiedrībai, un norādīja, ka viņa partijai ir noslēdzies lielisks un radošs cikls, un ko esot jālūkojas ar lepnumu.

Bijušais banķieris un spēcīgas politiskās ģimenes pēcnācējs Micotakis solījis palielināt ienākumus no tūrisma, radīt darbavietas un palielināt algas, lai tuvinātu tās Eiropas Savienības līmenim. Tāpat

konservatīvais politiķis solījis turpināt reformas, lai uzlabotu valsts kredītreitingu pēc smagās krīzes,

kas ietekmē Grieķiju jau teju desmitgadi. Viņš premjera amatā atrados no 2019.gada, un maijā uz mēnesi nodeva pilvaras pagaidu premjeram pēc tam, kad vēlēšanās neguva pilnīgi pārliecinošu uzvaru.

Pirmo reizi Grieķijas parlamenta vēlēšanas šogad norisinājās 21.maijā, un neviena partija neguva vairākumu. 25.jūnijā izmantota citādāka vēlēšanu sistēma, kas deva papildus vietas parlamentā atkarībā no vēlētāju atbalsta.

Pandēmija un traģiskā vilciena avārija februārī izgaismojusi trūkumus Grieķijas veselības un sabiedriskā transporta sistēmās, un vēlētājus nomāc arī pieaugošās izmaksas un ekonomiskās grūtības. Kāds pensionārs Reuters sacīja: “Es no jaunās valdības sagaidu daudz. Galvenais ir veselības aprūpes sistēma, ekonomika, lai varam pieklājīgi dzīvot, jo šobrīd apstākļi ir sarežģīti. Es esmu pensionārs, biju ugunsdzēsējs, un tagad man nav ne graša.”

Svētdienas balsojumu aptumšoja arī šomēnes notikusī kuģa avārija, kurā dzīvības zaudēja simtiem migrantu. Traģiskais notikums izgaismo arī partiju ļoti atšķirīgo nostāju pret migrācijas jautājumiem.

Lasiet arī: Grieķijas parlamenta vēlēšanās uzvaru gūst centriski labējie spēki

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas