Grieķijas parlamenta vēlēšanās uzvaru gūst centriski labējie spēki

Grieķijas parlamenta vēlēšanās uzvaru guvusi pašreizējā premjerministra Kirjaka Micotaka (Kyriakos Mitsotakis) vadītā partija, un viņš uzvaru raksturojis kā politisku zemestrīci, raksta britu raidorganizācija BBC.

Centriski labējā partija “Jaunā demokrātija” ieguvusi 41% vēlētāju atbalstu, un tas nozīmē, ka Micotaka partijai pietrūkst vien piecu vietu, lai būtu vairākumā. Micotaki apsveicis viņa centriski kreisas konkurents Aleksis Ciprs, kura partija ieguva salīdzinoši nelielu atbalstu, vien 20% no visām balsīm.

“Jaunās demokrātijas” vadītājs uzvaras runā paziņoja, ka Grieķijas pilsoņi ir devuši viņa partijai mandātu četrus gadus vadīt valsti, un norādīja, ka

grieķi vēlas, lai to dara viņa partija bez citu palīdzības.

Micotaka partija ieguvusi 146 vietas parlamentā, savukārt vairākumam nepieciešama 151 vieta. Iekšlietu ministrijas publiskotā balsojuma karte parāda, ka “Jauno demokrātiju” atbalstīja vairākums vēlētāju visos Grieķija vēlēšanu apgabalos ar vienu izņēmumu. Premjerministra piezīmes par valsts vadīšanu bez citu palīdzības nozīmē, ka viņš nemeklēs koalīcijas partnerus, bet gan izvēlēsies iespēju iegūt papildus vietas vēlēšanu otrajā kārtā jūnija beigās. Grieķijas prezidente Katerina Sakellaropula (Katerina Sakellaropoulou) piedāvās Micotakim veidot koalīciju, tomēr viņš, visticamāk, šo iespēju noraidīs. Pēc tam prezidente piedāvās iespēju nākamajām divām partijām ar lielāko vietu skaitu, un,

ja arī tad valdība neizveidosies, tiks izveidota pagaidu valdība līdz vēlēšanu otrajai kārtai.

Rezultāts ir pamatīga vilšanās Cipram, kurš savas partijas rezultātus nosaucis par īpaši negatīviem. Ciprs nāca pie varas 2015.gadā, kad solījās pretoties taupības pasākumiem, kurus pieprasīja starptautiskie aizdevēji. Tiesa, viņam ar laiku nācās piekrist aizdevēju nosacījumiem.

Micotaka centriski labējā valdība vadījusi valsti iepriekšējos četrus gadus, un var lepoties, ka valsts ekonomika pieaugusi par 6%. Tas arī bija “Jaunās demokrātijas” priekšvēlēšanu kampaņas pamatā – Micotakis daudz runāja par to, ka tikai viņa partija spēs turpināt virzīt valsti uz izaugsmi.

Micotakis nāk no spēcīgas grieķu politiķu dinastijas.

Viņa tēvs Konstantins Micotakis (Konstantinos Mitsotakis) 1990.gadu sākumā bija Grieķijas premjerministrs, māsa ir bijusi ārlietu ministre, savukārt Micotaka dēls pašlaik ir Atēnu mērs.

Dzelzceļa katastrofa, kas februārī prasīja vairākus desmitus dzīvību, pamatīgi aizēnoja priekšvēlēšanu kampaņu, tomēr šķietami nav ietekmējusi rezultātus. Pēc vilcienu avārijas starp Atēnām un Salonikiem opozīcijas partijas norādīja, ka traģēdija izgaismo valsts nespēju normāli funkcionēt, jo tā joprojām cieš no ekonomiskās krīzes sekām un investīciju trūkuma infrastruktūras sektorā.

Lasiet arī: Pēc dzelzceļa katastrofas Grieķijā izcēlušies protesti

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas