Pēc dzelzceļa katastrofas Grieķijā izcēlušies protesti

Pēc divu vilcienu sadursmes, kas prasījusi 43 dzīvības, Grieķijā izvērtušies plaši protesti, un tiek norādīts, ka valsts dzelzceļa sistēma ilgstoši atstāta novārtā, raksta BBC.

Atēnās, pie Hellenic Train galvenās ēkas, notikušas protestētāju sadursmes ar policiju. Hellenic Train ir uzņēmums, kas atbildīgs par Grieķijas dzelzceļa sistēmas uzturēšanu. Protesta akcijas notikušas arī Salonikos un Larisā.

Grieķijā uz trim dienām izsludinātas sēras.

Daudzi no apmēram 350 pasažieriem, kas traģiskās sadursmes laikā atradās vilcienā, bija studenti, kas atgriezās Salonikos pēc nedēļas nogales, kas bija pavadīta, atzīmējot gavēņa sākumu. Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) paziņojis, ka notikušo izraisīja «cilvēciska kļūda». Par nolaidības izraisītu bojāeju apsūdzēts Larisas stacijas vadītājs. Viņš noliedz, ka pieļāvis kļūdu un vaino tehniskas nepilnības.

Arī Dzelzceļnieku arodbiedrības biedri uzskata, ka drošības sistēmas nav strādājušas atbilstoši, un par to brīdinājumi ir skanējuši jau gadiem ilgi.

Ceturtdien, 2.martā, arodbiedrības biedri plāno sēru un protesta akcijas, lai pievērstu uzmanību novārtā pamestajai dzelzceļa sistēmai. Arodbiedrības paziņojumā teikts: «Sāpes par desmitiem ievainotu un bojāgājušu kolēģu un līdzcilvēku ir pārvērtušās dusmās. Necieņa, ko valdība gadiem izrādījusi Grieķijas dzelzceļa tīkliem, ir izraisījusi traģēdiju.»

Grieķijas satiksmes ministrs paziņojis par atkāpšanos, norādot, ka uzņemsies atbildību par varas iestāžu ieilgušo nespēju sakārtot dzelzceļu, kas nebija atbilstošs 21.gadsimta prasībām.

Tikmēr pie slimnīcas, kurā nogādātas bojāgājušo mirstīgās atliekas, izkārts plakāts, kurā teikts, ka jebkuras sistēmiskās problēmas noslēps notiekošā oficiālā izmeklēšana.

Larisā 1.martā tika noturēta klusa piemiņas ceremonija sadursmes upuriem, un kāds no klātesošajiem norādīja, ka traģēdija bija tikai laika jautājums. Dzelzceļam esot bijis daudz problēmu, un stacijas vadītājam neesot jāuzņemas visa vaina. Piemiņas brīdis notika arī Atēnās, bet tas vēlāk izvērtās vardarbīgās sadursmēs ar policiju. Protestētāji uz varas iestāžu darbiniekiem meta akmeņus un uz ielām dedzināja uguni, un viņu izklīdināšanai tika pielietota asaru gāze.

Tikmēr avārijas vietā darbu turpināja glābēji. Netālu esošajā slimnīcā ieradās bojāgājušo ģimenes locekļi, lai nodotu DNS paraugus, kas ļaus identificēt atrasto upuru mirstīgās atliekas. Tas būs ilgs un sarežģīts process, jo glābēji atrod arvien jaunus bojāgājušos, kas atradās pirmajos vagonos, un šīs personas ne tikai piedzīvoja ārkārtīgi smagu triecienu, bet vagonus uzreiz pārņēma arī liesmas. Pirmajā vagonā temperatūra sasniedza 1300 grādus pēc Celsija, un tas padara upuru identificēšanu ārkārtīgi grūtu.

Lasiet arī: Vilcienu sadursmē Grieķijā desmitiem cietušo

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas