Gruzijas valdošā partija atgriež strīdīgo Krievijas parauga likumu par “ārvalstu aģentiem”

Gruzijas valdošā partija trešdien, 3.aprīlī, paziņoja, ka tā atkārtoti iesniegs likumprojektu, kas paredz, ka organizācijām, kuras saņem ārvalstu līdzekļus, ir jāreģistrējas kā “ārvalstu aģentiem”, kas pagājušajā gadā tika atsaukts pēc oponentu protestiem, kuri to pielīdzināja Krievijas parauga represijām, ziņo Reuters.

“Gruzijas sapņa” parlamenta frakcijas vadītājs Mamuka Mdinaradze informatīvajā sanāksmē apsūdzēja opozīciju, ka tā pagājušajā gadā maldinājusi sabiedrību par likumprojektu.

Viņš paziņoja, ka gandrīz identisks likumprojekts tiks pieņemts, pirms parlaments pārtrauks darbu uz oktobra vēlēšanām.

Likumprojekts paredz, ka Gruzijas organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20%

finansējuma no ārvalstīm, būs jāreģistrējas kā “ārvalstu aģentiem”, pretējā gadījumā tām draud naudas sods.

“Gruzijas sapnis” 2023.gada martā atsauca likumprojektu pēc tam, kad Tbilisi divas naktis plosījās vardarbīgi protesti, kuru laikā policija pret demonstrantiem izmantoja asaru gāzi un nekārtību novēršanas līdzekļus, un Rietumvalstis likumprojektu kritizēja, nosaucot to par atkāpšanos no demokrātijas.

Neraugoties uz to, ka decembrī Gruzijai tika piešķirts kandidātvalsts statuss dalībai Eiropas Savienībā, Gruzijas valdošā partija ir turpinājusi retoriku pret pilsoniskās sabiedrības organizācijām, apsūdzot tās revolūcijas plānošanā valstī.

Gruzijas opozīcija nodēvēja likumprojektu par “Krievijas likumu”,

kas ir nopietna apsūdzība valstī, kurā Maskava tiek plaši nicināta par tās atbalstu separātiskajām Abhāzijas un Dienvidosetijas teritorijām.

“Gruzijas sapnis”, kas pie varas ir kopš 2012.gada, gan no vietējiem, gan Rietumu kritiķiem tiek apsūdzēts autoritārismā un prokrieviskā nostājā. Partiju dibinājis miljardieris Bidzina Ivanišvili, taču, lai gan tā joprojām ir populāra, kopš 2020.gada tās popularitāte ir samazinājusies, partijai joprojām saglabājot pozīcijas parlamentā.

Pagājušajā nedēļā Gruzijas valdība paziņoja, ka tā iesniegs likumprojektu par kriminālatbildību par viendzimuma attiecību popularizēšanu, tostarp aizliedzot “popularizēt” viendzimuma attiecības un dzimumu maiņu, kas līdzinās Krievijas stingrajiem “LGBTQ+ propagandas” noteikumiem.

Lasiet arī: Gruzijā jau trešo dienu turpinās protesti

Lasiet arī: Gruzija atteiksies no «ārvalstu aģentu» likuma

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas