Honkonga plāno aizliegt jūras produktu importu no Japānas

Honkongas līderis Džons Lī paziņojis, ka pilsēta aizliegs jūras produktus no daudzām Japānas prefektūrām, ja Tokija neatteiksies no plāna izpludināt okeānā radioaktīvo ūdeni no Fukušimas AES, vēsta aģentūra Reuters.

Honkonga ir otrs lielākais Japānas lauksaimniecības un zivsaimniecības produktu noieta tirgus. Pirmajā vietā ir kontinentālā Ķīna.

ANO Starptautiskās atomenerģijas aģentūra (IAEA) ir apstiprinājusi Japānas plānu, tomēr tas saskāries ar pretestību gan Japānā, gan ārpus tās robežām. Lielāko satraukumu rada pārtikas drošība. Tokija apgalvo, ka ūdens izlaišana būs droša un atbilstoša starptautiskajiem standartiem.

Lī paziņojis, ka pašlaik spēkā esošais importa aizliegums no vienas Japānas prefektūras noteikti tiks paplašināts:

“Ja tas tiešām tiks darīts, mēs aizliegsim jūras produktus no daudzām prefektūrām.”

Ķīna pagājušājā nedēļā informēja, ka rūpīgāk pārbaudīs pārtiku, kas ievesta no Japānas, un saglabās ierobežojumus atsevišķiem Japānas produktiem. Dienvidkoreja saglabās aizliegumu ievest valstī pārtiku un jūras produktus no Fukušimas reģiona.

Lī sacīja: “Ēdināšanas industrija noteikti cietīs, bet es esmu drošs, ka viņi sapratīs, ka mums jāpieņem šāds lēmums Japānas plāna dēļ.”

2022.gadā Japāna uz Honkongu eksportēja zivsaimniecības produktus 536 miljonu dolāru vērtībā.

Lasiet arī: Japāna gatavojas iepludināt jūrā radioaktīvu ūdeni

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas