IAEA aicina ievērot savaldību pēc uzbrukuma Zaporižjes atomelektrostacijai

Krievija apsūdzēja Ukrainu, ka tā svētdien, 7.aprīlī, trīs reizes uzbrukusi Krievijas kontrolētajai Zaporižjes atomelektrostacijai, Kijivai šo apgalvojumu noliedzot. Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA), kuras eksperti atrodas objektā, apstiprināja uzbrukumu un pauda bažas par ietekmi uz kodoldrošību, atzīmējot, ka šis bija pirmais tiešais uzbrukums Eiropas lielākajai atomelektrostacijai kopš 2022.gada novembra, ziņo Reuters.

Krievijas valsts kodolenerģijas korporācija “Rosatom” paziņoja, ka Ukraina svētdien trīs reizes ar droniem uzbruka stacijai, vispirms

ievainojot trīs cilvēkus pie ēdnīcas, pēc tam uzbrūkot kravas zonai un tad 6.reaktoram.

“Rosatom” šos uzbrukumus raksturoja kā bezprecedenta gadījumus un tiešus draudus spēkstacijas drošībai. Neraugoties uz incidentiem, radiācijas līmenis stacijā un tās apkārtnē esot palicis nemainīgs.

Ukrainas izlūkdienestu amatpersona Andrijs Usovs, Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes HUR pārstāvis, noliedza, ka Kijiva būtu iesaistīta Zaporižjes atomelektrostacijas uzbrukumos, un izteica pieņēmumu, ka tos veikuši krievi.

Viņš, atsaucoties uz Krievijas spēkiem, šādus triecienus raksturoja kā zināmu iebrucēju noziedzīgu praksi.

Zaporižjes atomelektrostacijā Ukrainā atrodas seši padomju laika “VVER-1000 V-320” reaktori, kas satur urānu-235, kā arī izlietoto kodoldegvielu. Reaktori Nr.1, Nr.2, Nr.5 un Nr.6 ir apturēti aukstajā režīmā, reaktors Nr. 3 ir apturēts remontam, bet reaktors Nr.4 ir apturēts karstajā režīmā, teikts elektrostacijas statusa ziņojumā.

IAEA paziņoja, ka tās eksperti ir apstiprinājuši trīs dronu uzbrukumus

un ka Krievijas karaspēks ir apturējis, šķiet, dronu, kas tuvojās 6.reaktoram.

“Tas ir būtisks kodoldrošības un drošības apdraudējuma pieaugums Zaporižjes atomelektrostacijā. Šādi neapdomīgi uzbrukumi ievērojami palielina lielas kodolkatastrofas risku, un tie ir nekavējoties jāpārtrauc,” paziņojumā sacīja IAEA ģenerāldirektors Rafaels Grosi (Rafael Grossi).

“Uzbrukums atomelektrostacijai ir absolūti nepieņemams,”

sacīja Grosi. Viņš uzsvēra, ka, lai gan 6.bloka bojājumi nav apdraudējuši kodoldrošību, incidents bija smags un varēja apdraudēt reaktora aizsargsistēmas integritāti.

Lasiet arī: VIDEO | Krievija veic līdz šim lielāko uzbrukumu Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas