Ievēlot Ķirsi, darbu uzsāk jauns RD vairākums

Rīgas domē (RD) izveidotā 33 deputātu koalīcija – kurā apvienojušies seši, pēc pašu paustā, “valstiski domājošie politiskie spēki” – ceturtdienas, 17.augusta, vakarā par tās priekšsēdētāju, kā jau tika prognozēts iepriekš, ievēlēja deputātu Vilni Ķirsi (JV), tā sarūpējot viņam dāsnu dāvanu drīzajā dzimšanas dienā.

Pret viņu balsoja 17 no pavisam vēlēšanās dalību ņēmušā 51 domnieka, viens biļetens tika atzīts par nederīgu. Ķirsis pēc ievēlēšanas teica, ka “vieglas dienas es jums nesolu” un aicinājā visus pie darba, kā arī spēt izrunāt problēmas savā starpā.

Viņš, agrāk pašvaldības vadītāja vietnieks, pilsētas galvas pienākumus pildīja pēc tam, kad no amata jūlija sākumā pēkšņi atkāpās iepriekšējais domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis –līdz šim bija Par!/Progresīvie deputāts. Abi domnieki no partijas Par! pievienojās jaunajai kolīcijai, un turpmāk RD lielākā frakcija (12 mandāti) nesīs tikai Progresīvo nosaukumu. 

Vienīgais izvirzītais RD priekšsēdētāja amata kandidāts, no rīta desmitos uzrunājot deputātus domes sēdēs sākumā, teica, ka topošā vairākuma veidošanā “godprātīgi esam izgājuši visu sarunu lokus”, un tagad visa rezultātā esot tapusi “sadarbības koalīcija”.

Progresīvo domnieki savukārt jauno vairākumu – debatēs to asi kritizējot – dēvēja par “aprēķina koalīciju” un par iepriekšējās – “pārmaiņu koalīcijas” – ideālu nodevejiem. Tādēļ līdzšinējā RD priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (bloks Kods Rīgai), cenšoties tam oponēt, teica, ka aprēķina laulības mēdz būt stabilas un veiksmīgas, ja aprēķins bijis pareizs – un šis esot tāds gadījums. Savukārt opozicionāri no Saskaņas frakcijas uzstāja, ka dome nespēs pilnvērtīgi strādāt un nepieciešamas ārkārtas vēlēšanas.

Vilnis Ķirsis par sava jaunā darba vissvarīgāko prioritāti nosauca Rīgas ielu infrastruktūras savešanu kārtībā – tas arī visvairāk patlaban interesējot pilsētniekus. Otra viņa prioritāte ir mājokļu politika: īres namu būvniecības veicināšana, ēku siltināšana, apsaimniekošanas uzlabošana, tāpat arī – ja tam atrastos līdzekļi – pašvaldībai piederošu mājokļu celtniecība (piemēram, pedagogu piesaistei).

“Esmu vēl jauns, taču atļaušos apgalvot, jau pieredzējis politiķis, kurš nemēģina sevi pasniegt kā revolucionāru, mesiju, hipsteri vai iejusties kādā citā populārā lomā. Toties skaidri apzinos, ka mana pieeja darbam nodrošinās rīdziniekiem paredzamu pilsētas pārvaldi, lai Rīgas dome būtu noregulēts, pilsētniekiem ērts mehānisms, kas darbojas caurspīdīgi, labi nostādītā ritmā, droši un ilgi,” uzunājot domniekus, teica amata kandidāts.

Arī līdzšinējā opozīcijas domniece Iveta Ratinīka (Latvijas attīstībai), pārmetot Staķim pašslavināšanos, aicināja kandidātu būt “labā nozīmē garlaicīgam” domes vadītājam. Savukārt JV frakcijas vadītājs Olafs Pulks debatēs

koleģiāli brīdināja Ķirsi nekļūt augstprātīgam

un frakcijas vārdā solīja domniekiem, ka neļaus viņam tādam kļūt.  

Pēc kandidāta uzrunas domnieki viņam sarīkoja apmēram divas stundas garu “eksāmenu”, kurā Ķirsim nācās atbildēt uz jautājumiem visā pilsētas pārvaldes spektrā – gan par ēdināšanu skolās un dzīvojamo kvartālu iekšpagalmiem, gan par RD budžeta veidošanu.

***

Pirms domes sēdes jaunās koalīcijas sadarbības memorandu parakstīja sešu Rīgas domē pārstāvēto politisko grupējumu pārstāvji – pilsētas galvas amata kandidāts Vilnis Ķirsis, Olafs Pulks (JV frakcijas vadītājs), Linda Ozola (deputātu bloka Kods Rīgai vadītāja), Einārs Cilinskis (Nacionālā apvienības/Latvijas Reģionu apvienības frakcijas priekšsēdētājs), Juris Radzevičs (partijas Gods kalpot Rīgai! frakcijas vadītājs), Viesturs Zeps (partijas Latvijas attīstībai pārstāvis) un Laima Geikina (partijas Kustība Par! pārstāve).

Parakstot šo dokumentu, deputāti vienojās “turpināt Rīgas domes vadības pilnvērtīgu un pašaizliedzīgu darbu, ievērot koleģiālu, konstruktīvu, godprātīgu un regulāru sadarbību”. Politiķi arī sola atjaunot Frakciju padomi kā funkcionējošu mehānismu sadarbības nodrošināšanai ar visām domē ievēlētajām frakcijām. Tāpat tiek paziņots, ka Rīgas domes priekšsēdētājam būs divi vietnieki – līdzšinējo triju vietā. Šos amatus arī turpmāk varētu saglabāt  Ozola un Edvards Ratnieks (NA/LRA).

Turpmāk JV pārziņā būs Pilsētas attīstības komiteja, Satiksmes un transporta lietu komiteja un Finanšu un Administratīvo lietu komiteja. NA/LRA  pārziņā – Pilsētas īpašumu komiteja, GKR – Sociālo lietu komiteja. Kods Rīgai atbildēs par Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteju, Latvijas attīstībai – par Mājokļu un vides komiteju, Par! – Izglītības, kultūras un sporta komiteju.

***

Vilnis Ķirsis (dzimis 1980.gada 20.augustā) bijis arī Saeimas deputāts no 2013. līdz 2017. gadam, kad pirmo reizi tika ievēlēts RD. Pārstāv partiju Vienotība, iepriekš bijis [Zatlera] Reformu partijas biedrs (2011–2014). Viņš 2019.gadā kļuva par ārlietu ministra Edgara Rinkēviča – arī bijušā Reformu partijas biedra – padomnieku ekonomikas un enerģētikas politikas jautājumos.

Izglītību ieguvis Rīgas Hanzas vidusskolā un Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē – 2004. gada ieguvis maģistra grādu ekonomikā. Ir latviešu studentu korporācijas Beveronija biedrs. Bijis iesaistīts uzņēmējdarbībā. 

Vienotībai 2016.gada oktobrī KNAB atņēma valsts finansējumu, jo daži tās kandidāti 2014.gada Saeimas vēlēšanās īstenoja naudīgas, bet ar partiju nesaskaņotas individuālās kampaņas. Tās ierēķināja kopējos Vienotības tēriņos, tā tiem pārsniedzot likumā noteiktos “griestus”. Tādēļ 2017.gadā partija varēja pat parādu dēļ izputēt. Viens no pārtērētājiem bija Vilnis Ķirsis, kurš tad Vienotības finanšu glābšanai iemaksāja tās prasītos 1 500 eiro. 

Lasiet arī: Jaunā Rīgas domes koalīcija apņēmusies iesaldēt deputātu algas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas