Igaunijā 2023.gadā reģistrēti 2,5 miljoni muzeju apmeklējumu

Pagājušajā gadā Igaunijas iedzīvotāji muzejus apmeklēja gandrīz 2,5 miljonus reižu. Kopumā 2023.gadā apmeklētājiem bija atvērti 157 muzeji. Tika izveidotas 95 ekspozīcijas, četri zinātnes centri un 924 izstādes.

Igaunijas Statistikas pārvaldes analītiķis Ēriks Lests (Erik Lest) norādīja, ka vidējais muzeju apmeklējumu skaits uz vienu cilvēku pagājušajā gadā bija 1,79, no kuriem lielākais bija Sāremā (4,47) un Lēnes (2,98) apriņķī, bet vismazākais – Valgas (0,49) un Raplas (0,30). “Populāri bija arī zinātnes centri un ekspozīcijas, kas piesaistīja attiecīgi 448 000 un 374 000 apmeklētāju,” viņš norādīja.

Analītiķis norādīja, ka muzeji piedāvā ne tikai izklaides, bet arī mācību iespējas.

“2023.gadā vairāk nekā 300 000 cilvēku piedalījās izglītojošās programmās bērniem un jauniešiem un gandrīz 79 000 – programmās pieaugušajiem. Zinātnes centru piedāvātajās izglītības programmās piedalījās gandrīz 120 000 bērnu un jauniešu, bet pieaugušo programmās – 38 000 cilvēku,” norādīja analītiķis.

Igaunijas muzeji ir izveidojuši arī interaktīvas izstādes un virtuālās ekskursijas, kas ļauj apmeklētājiem iepazīt vēsturi un mākslu jaunos veidos. Lests atzina, ka tas ir īpaši svarīgi jaunajai paaudzei, kas aug digitālajā pasaulē, jo mūsdienīga vide padara mācīšanos saistošu. “Jaunieši, šķiet, novērtē šādu pieeju, jo pagājušajā gadā bērni līdz deviņu gadu vecumam muzejus un zinātnes centrus apmeklēja vairāk nekā 200 000 reižu,” viņš piebilda.

18.maijā Igaunijā tiek atzīmēta arī Eiropas Muzeju nakts.

Reizi gadā maija sestdienā muzeji ir atvērti ilgāk nekā parasti, un ieeja tajos ir bez maksas. Šī gada pasākuma moto ir “Brīvība naktī!”.

Galvenais sabiedrības interešu pārstāvis statistikas aktivitātē “Muzejs” ir Kultūras ministrija, kuras uzdevumā Statistikas pārvalde analizē datus. Muzeju klasifikācijas pamatā ir UNESCO klasifikācija. Muzeju statistika ir nepieciešama, lai iegūtu pārskatu par Igaunijas muzejiem un lai valdība varētu pieņemt lēmumus par kultūras saglabāšanu un attīstību.

Lasiet arī: No Baltijas valstīm laimīgākie cilvēki dzīvo Igaunijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas