No Baltijas valstīm laimīgākie cilvēki dzīvo Igaunijā

Igaunijas sociālā pētījuma rezultāti liecina, ka Igaunijas iedzīvotāji ir laimīgāki nekā latvieši un lietuvieši, bet ne tik laimīgi kā Somijas un Zviedrijas iedzīvotāji. Cik laimīgi ir Igaunijas iedzīvotāji salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm? Tālāk sniegts Igaunijas Statistikas pārvaldes Iedzīvotāju un sociālās statistikas departamenta vadītājas Anetas Mīrso (Anet Müürsoo) sagatavotais pārskats.

“Igaunijas sociālajā aptaujā respondentiem tika lūgts novērtēt, cik bieži pēdējo četru nedēļu laikā viņi ir jutušies laimīgi. Izrādās, ka kopumā eiropieši ir laimīgi, jo 64% respondentu visā Eiropā vienmēr vai lielāko daļu laika jūtas laimīgi,” skaidroja Mīrso. Savukārt to, kuri jūtas laimīgi reti vai nekad, ir mazāk nekā desmitā daļa (8,6%). “Aptuveni ceturtā daļa eiropiešu (25,8%) dažreiz jūtas laimīgi,” viņa teica.

Cik laimīgi ir Igaunijas iedzīvotāji salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm?
Pēdējo četru nedēļu laikā aptaujātie ir bijuši laimīgi visu vai lielāko daļu laika. Foto: Statistics Estonia

Eiropas valstis ar vislaimīgākajiem cilvēkiem

Beļģijā, Luksemburgā, Šveicē un Nīderlandē vairāk nekā trīs ceturtdaļas iedzīvotāju jūtas laimīgi visu vai lielāko daļu laika. “No Baltijas valstīm Igaunijā ir vislaimīgākie cilvēki – puse Igaunijas iedzīvotāju (50,1%) ir laimīgi vienmēr vai lielāko daļu laika, aptuveni trešdaļa (35,3%) jūtas laimīgi reizēm, aptuveni desmitā daļa (11,3%) ir laimīgi reti, bet 3,3% nav laimīgi nekad,” sacīja Mīrso.

Viņa norādīja, ka Lietuvā 48,1% cilvēku ir laimīgi vienmēr vai lielāko daļu laika, 32,3% ir reizēm laimīgi, 9,2% ir laimīgi reti kad, bet 2,5% nekad nav laimīgi. Latvijā aptuveni 36,8% iedzīvotāju ir laimīgi vienmēr vai lielāko daļu laika, nedaudz lielāka daļa – 38,4% – laimīgi jūtas dažreiz, 16,6% jūtas laimīgi reti, bet 6,4% nekad nav laimīgi.

Somija un Zviedrija tālu priekšā

“Tomēr, salīdzinot ar mūsu ziemeļu kaimiņvalstīm Somiju un Zviedriju, Igaunijas iedzīvotāji nav tik laimīgi. Pat 74% Somijas iedzīvotāju un 69,3% Zviedrijas iedzīvotāju vienmēr vai lielāko daļu laika ir laimīgi,” sacīja Mīrso. Viņa piebilda, ka attiecīgi 19,4% un 23,8% Somijas un Zviedrijas iedzīvotāju jūtas laimīgi dažreiz, 5,4% un 6,1% jūtas laimīgi reti, bet 0,8% un 0,9% nekad nejūtas laimīgi.

Lasiet arī: Iedzīvotāju skaits Igaunijā pieaug, pateicoties imigrācijai no Ukrainas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas