Zelenskis atliek ārzemju braucienus, Krievijas karaspēkam ienākot Ukrainas pierobežas pilsētā

Prezidents Volodimirs Zelenskis atlika visus savus ārzemju braucienus, situācijai Ukrainā turpinot pasliktināties un Kijivai paziņojot, ka pierobežas pilsētā Vovčanskā Harkivas apgabalā trešdien, 15.maijā, turpinājās kaujas, ziņo “Reuters“.

Pilsētas ieņemšana būtu nozīmīgākais Krievijas panākums, kopš tā piektdien uzsāka iebrukumu reģionā, atverot jaunu fronti.

Šis uzbrukums neļauj Ukrainas spēkiem, kas tur arī 1 000 km garo frontes līniju austrumos un dienvidos, saglabāt līdzsvaru, pirms, pēc Zelenska teiktā, Krievijas gaidāmās lielās ofensīvas, Maskavai jau mēnešiem ilgi lēnām iekarojot pozīcijas austrumos.

“Situācija ir ārkārtīgi sarežģīta. Pretinieks ieņem pozīcijas Vovčanskas pilsētas ielās,”

vietnē “Facebook” paziņoja Vovčanskas patruļpolicijas priekšnieks Oleksijs Harkovskis.

Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Dmitrijs Lazutkins paziņoja, ka “dažas” Krievijas kājnieku grupas ir iegājušas pilsētā.

Ukrainas ģenerālštāba vēlu vakarā publicētajā ziņojumā teikts, ka tās karaspēks ir atvairījis četrus Krievijas uzbrukumus gar robežu, bet kaujas turpinās vairāku ciematu tuvumā. Karaspēks “turpināja veikt stabilizācijas pasākumus” netālu no Vovčanskas.

Ziņojumā teikts, ka smagā apšaude ir piespiedusi armiju pārvietot daļu karaspēka netālu no Kupjanskas uz dienvidaustrumiem, kur pēdējos mēnešos ir notikušas smagas kaujas.

Krievijas Aizsardzības ministrija trešdien paziņoja, ka tās spēki ir ieņēmuši vēl divas apdzīvotas vietas reģionā, tādējādi kopš piektdienas ir ieņemtas jau 12. Jaunākās ieņemtās apdzīvotās vietas ir Hļiboke un Lukjanci.

Tikmēr Ukrainas prezidents Zelenskis ir atlicis visus gaidāmos ārvalstu braucienus.

Šāds lēmums tika pieņemts pēc konferences, kurā piedalījās augstākās militārās amatpersonas, lai risinātu radušos situāciju un nodrošinātu ieroču piegādi. Zelenskis “Telegram” ziņojis, ka valsts prioritāte šobrīd ir aizsardzības operācijas.

Ukraina saskaras ar kritisku karaspēka trūkumu, ko vēl vairāk saasina aizkavētās ieroču piegādes no sabiedrotajiem, jo īpaši no ASV.

“Krievijai tagad ir izdevīgs brīdis. … Krievi to jūt, viņi ir uzkrājuši pietiekami daudz resursu,” aģentūrai “Reuters” sacīja likumdevējs, Ukrainas parlamenta Drošības un aizsardzības komitejas loceklis Serhijs Rahmaņins, piebilstot, ka nākamie trīs mēneši Ukrainai būs viskritiskākie, taču viņš prognozē uzlabojumus, ja ieroču piegādes būs savlaicīgas.

Kijiva apgalvo, ka Krievijas uzbrukums ziemeļaustrumos nerada tiešus draudus reģiona pilsētai Harkivai, Ukrainas otrajai lielākajai pilsētai, kurā dzīvo 1,3 miljoni cilvēku.

Lasiet arī: Blinkens Kijivā: ASV palīdzība ierodas Ukrainai “sarežģītā” laikā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas