Igaunija, iespējams, Eiropas Parlamenta vēlēšanās vēl nebalsos ar “Smart-ID”

Lai varētu izmantot “Smart-ID” balsošanas iespējas Eiropas Parlamenta vēlēšanās jūnijā Igaunijas parlamentam līdz marta beigām jāapstiprina tiesību aktus, kas ļautu balsot ar “Smart-ID”, brīdināja Valsts vēlēšanu dienesta vadītājs Olivers Kasks (Oliver Kask), taču, neskatoties uz to, ka līdz vēlēšanām atlikuši tikai trīs mēneši, koalīcija plāno savlaicīgi pieņemt grozījumus, lai līdztekus ID kartēm un “Mobile-ID” ļautu balsot arī ar “Smart-ID”, ziņo Igaunijas medijs ERR.

Šādi balsojot, varētu mainīties balsotāju skaits, kuri balso tiešsaistē, jo pašlaik 700 000 cilvēku izmanto “Smart-ID”, bet 244 000 – “Mobile-ID”.

Likumprojekts, kas ir nepieciešams, lai grozītu likumu un atvieglotu balsošanu ar viedierīci, pagājušā gada nogalē tika izskatīts pirmajā lasījumā. Tomēr Konstitucionālās komitejas priekšsēdētājs Hendriks Terass (Hendrik Terras) norādīja, ka vēl ir jāveic plašākas apspriedes, lai panāktu turpmāku likumprojekta virzību otrajā un trešajā lasījumā, uzsverot nepieciešamību pēc juridiskas un tehniskas skaidrības, lai sagatavotos šādai balsošanai.

Viņš sacīja, ka, lai gan šogad balsošana ar viedierīcēm, visticamāk, nebūs iespējama,

likumdošanas mērķis ir vienlaicīgas noteikumu izmaiņas gan attiecībā uz “Smart-ID”, gan “Mobile-ID”.

Terass pauda neskaidrību par likumprojekta pieņemšanu līdz marta beigām, kā iespējamo pieņemšanas termiņu norādot aprīli.

Tomēr Valsts vēlēšanu dienesta vadītājs Kasks brīdināja, ka aprīlis būtu par vēlu Eiropas Parlamenta vēlēšanām, uzsverot, ka pirms ieviešanas būtu jāveic stingra “Smart-ID” balsošanas testēšana, kas pēc Terasa domām būtu jāuzsāk jau tagad, negaidot likuma pieņemšanu.

Kasks sacīja, ka starptautiskie standarti iesaka veikt izmaiņas ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām, taču marta beigās līdz balsojumam būs atlikuši tikai nedaudz vairāk nekā divi mēneši.

Ja likumprojekts netiks pieņemts līdz marta beigām, jaunu noteikumu pieņemšana būs jāatliek pēc EP vēlēšanām, atstājot iespēju ieviest “Smart-ID” pašvaldību vēlēšanās, sacīja Kasks.

Kasks uzsvēra to, cik svarīgi ir veikt rūpīgu testēšanu, lai izvairītos no sarežģījumiem, “bet, protams, demokrātijā pēdējais vārds ir likumdevējam,” sacīja Kasks.

Lasiet arī: ES plāno pāriet uz “kara ekonomikas režīmu” Eiropas ieroču rūpniecībā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas