Igaunija: Mēs neatdosim savus svētkus ļaunumam

Igaunija atzīmē Neatkarības dienu, un tās parlamenta priekšsēdētājs Jiri Ratass (Jüri Ratas) tradicionālajā karoga pacelšanas ceremonijā sacīja, ka šīs dienas nozīme Igaunijā nemainīsies, raksta ERR News.

24.februāris ir Igaunijas Neatkarības diena, un šis datums kopš pagājušā gada iezīmē arī kara sākumu Ukrainā. Tomēr Ratass, uzrunājot Igaunijas iedzīvotājus, norādīja, ka agresora rīcība nemainīs to, ka igauņiem šis datums simbolizē brīvību.

«Putins sāka pilna apjoma iekarošanu, kāda 21.gadsimtā nebija pieredzēta. Šī diena sagrāva mūsu cerības, ka lieli kari Eiropā ir palikuši pagātnē,» sacīja parlamenta priekšsēdētājs. Viņš uzsvēra, ka tas visiem bija atskārsmes mirklis: ja Ukraina kritīs, tāds pats liktenis var sagaidīt arī daudzas citas Eiropas nācijas. Ratass norādīja:

«Ukraina cīnās ne vien par savu neatkarību, nācijas pastāvēšanu un kultūru, tā cīnās par mūsu visu pastāvēšanu. Šodien mūsu un mūsu sabiedroto vēstījums ir nepārprotams – mēs atbalstīsim Ukrainu, līdz tā uzvarēs šajā karā.»

Parlamenta priekšsēdētājs atsauca atmiņā savas vizītes Ukrainā, kur viņš savām acīm pieredzējis ukraiņu degsmi aizstāvēt savu valsti, un piedzīvojis Ukrainas cilvēku sīkstumu, apņēmību un pateicību par palīdzību, ko sniedz Eiropa un Igaunija. Ratass atgādināja: «Mēs lieliski apzināmies, cik svarīgi ir draugi un sabiedrotie.

Pirms 105 gadiem, 24.februārī, mēs varējām dibināt savu valsti un Neatkarības karā nostiprināt tās neatkarību, tikai pateicoties Igaunijas ļaužu un mūsu draugu pūlēm, atbalstam un spējai ziedoties.»

Ratass atzina, ka arī igauņiem 24.februāris ir ieguvis citu nozīmi, tomēr piebilda: «Es atsakos atdot ļaunumam dienu, kas Igaunijas Republikai ir nozīmīgākā diena kalendārā. 24.februārim nav jākļūst par šausmu un terora datumu. Tam ir jābūt labestības datumam, kad, par spīti vardarbībai un vēlmei iekarot, uzvarēja cilvēku laipnība un dāsnums. Tai ir jābūt dienai, kas atgādina par drosmi, jo 24.februārī ienaidnieka pārspēks sastapās ar bezbailību un pašaizliedzību. Tai ir jābūt dienai, kad svinam vienotību, jo tā apvienoja visus, kas augstu vērtē brīvību, cilvēcību un tiesības dzīvot mierā. Tai ir jābūt taisnīguma dienai, jo tie, kas atbrīvoja ļaunumu, tiks sodīti.»

Politiķis norādīja, ka šie ir Igaunijas Valsts svētki, un tādiem tiem jāpaliek. Viņš noslēdza uzrunu, sakot, ka Igaunija būs nelokāma savā nostājā, un 24.februāris ir simbolizējis un turpinās simbolizēt brīvību.

Lasiet arī: Igaunijas Pareizticīgā baznīca atceļ kolektīvo lūgšanu; norāda uz politisku provokāciju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas