Igaunijas Pareizticīgā baznīca atceļ kolektīvo lūgšanu; norāda uz politisku provokāciju

Maskavas Patriarhātam piederošā Igaunijas Pareizticīgā baznīca atcēlusi februārī plānoto kolektīvo lūgšanu, norādot, ka kļuvusi par politiskas provokācijas upuri, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Kolektīvā lūgšana kopā ar nevalstisko organizāciju Koos/Vmeste bija plānota 22.februārī. Koos/Vmeste dalībnieki piedalās arī Rīgikogu vēlēšanās un startē no Igaunijas Vienotās kreisās partijas (EÜVP). Pirmdien, 30.janvārī, Igaunijas sociālajos tīklos parādījās video, kurā Igaunijas Pareizticīgās baznīcas galva metropolīts Jevgēņijs aicināja iedzīvotājus pulcēties Tallinas centrā, Domkalnā (kur atrodas arī Rīgikogu ēka), lai vienotos lūgšanā. Tomēr šodien, 31.janvārī, publicētajā paziņojumā baznīca informējusi par lūgšanas atcelšanu un paziņojusi, ka kļuvusi par upuri tīšai politiskai provokācijai.

Saskaņā ar Igaunijas iekšlietu ministra Lauri Lānemeta (Lauri Läänemets) teikto, Koos/Vmeste, kuras nosaukums atvasināts no vārda «kopā» igauņu un krievu valodā, atkārtoti nākusi klājā ar prokremliskiem paziņojumiem.

Igaunijas Pareizticīgā baznīca paziņojumā sacīja:

«Diemžēl mums ir jāatzīst, ka baznīca ir kļuvusi par politiskās provokācijas upuri. Mēs domājam, ka mūs uzrunājuši aktīvi pilsoņi, kas vēlas nodot vēstījumu un vēlas ar vislabākajiem nolūkiem aicināt lūgties par mieru.

Baznīca neiesaistās politikā, un ne vienmēr ir tādā pozīcijā, lai tiesātu atsevišķu, bezatbildīgu personu politiskās darbības un to sekas.» Baznīca norādījusi, ka visās tās draudzēs baznīcēniem būs iespēja lūgties par asinsizliešanas beigšanos un miera atjaunošanu daudz cietušajā Ukrainas zemē.

Krievu valodā ierakstītajā video, ko izplatīja viens no Koos/Vmeste līderiem Aivo Petersons (Aivo Peterson), tika radīts iespaids, ka notiks ne tikai lūgšanās, bet plašāka akcija, būs pieejams ēdiens un siltie dzērieni. Tāpat dalībniekiem tika solīta iespēja no skatuves izteikt viedokli par «mierīgu sadzīvošanu ar bēgļiem, kas no Ukrainas ieradušies Igaunijā» un piedāvāts nodrošināt transportu. Igaunijas Pareizticīgā baznīca norādīja: «Traģiskas gadadienas priekšvakarā mēs tikai vēlējamies aicināt ticīgos stiprināties lūgšanās. Diemžēl Koos/Vmeste līderi nesaskaņoja savas darbības ar mums. Mēs nezinājām, ka viņi plāno rīko akciju pie parlamenta, un mums ar to nav nekādas saistības. Iespējams, kā tā bija tīša politiska provokācija.» Kolektīva lūgšana ir atcelta, un 22.februāra rītā Tallinas Aleksandra Ņevska pareizticīgo katedrāles durvis būs slēgtas, lai izvairītos no iespējamām provokācijām.

Baznīcas paziņojumā arī tika uzsvērts, ka tā nejaucas politikā: «Visbeidzot, mēs vēlamies uzsvērt, ka mūsu lūgšanu vietas vienmēr ir atvērtas ticīgajiem un tiem, kas meklē Dievu. Mēs uzņemam ikvienu, kas nāk kā mūsu brālis vai māsa Kristū, neatkarīgi no tautības vai politiskajiem uzskatiem. Tomēr vēlamies uzsvērt, ka baznīcas pozīcija attiecībā uz iesaistīšanos politikā saglabājas nemainīga. Baznīca ir ārpus politikas, un mēs nepiedalāmies priekšvēlēšanu aktivitātēs.»

Metropolīts Jevgēņijs 31.janvāra rītā tika izsaukts uz Iekšlietu ministriju, lai sniegtu paskaidrojumus par plānu piedalīties Koos/Vmeste akcijā.

Lānemets norādīja, ka ir kategoriski pret jebkuras baznīcas, reliģiskās kopienas vai reliģiskā līdera iesaisti sekulārajā politikā, un uzskata to par pašos pamatos amorālu rīcību. Iepriekš Iekšlietu ministrija metropolītu Jevgēņiju uzrunāja oktobrī, lai lūgtu viņam izskaidrot pozīciju attiecībā uz karu Ukrainā.

Iekšlietu ministrs ERR News sacīja, ka ir apmierināts ar baznīcas lēmumu atcelt lūgšanu, tomēr piebilda, ka, ja lūgšana būtu notikusi, tas varētu būt bijis pamats metropolīta Jevgēņija izraidīšanai no Igaunijas. Lānemets norādīja: «Acīmredzot tas, ko varam no šī gadījuma mācīties, ir tas, kas baznīca ir uztvērusi mūsu vēstījumu un izdarījusi secinājumus.»

Jautāts par iespējamo metropolīta Jevgēņija, kurš ir Krievijas pilsonis, iespējamo izraidīšanu, Lānemets atbildēja, ka spēkā joprojām ir iepriekš noteiktie principi par baznīcas darbību: «Ja Igaunijas Pareizticīgās baznīcas galva pārkāpj mūsu noteiktās sarkanās līnijas, ja viņš attaisno karu Ukrainā vai atbalsta Krievijas Pareizticīgās baznīcas Maskavā pausto nostāju vai dara ko citu nepieņemamu, piemēram, rīko akciju kopā ar šo pašu prokremlisko partiju, tad izraidīšanas iespēja noteikti parādīsies dienas kārtībā.»

Lasiet arī: Krievija izraida Igaunijas vēstnieku

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas