Igaunijā pierobežas reģionos ierobežota saules paneļu uzstādīšana

Igaunijas Aizsardzības ministrija ierobežojusi saules paneļu uzstādīšanu un to parku veidošanu valsts reģionos, kas robežojas ar Krieviju, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Pašvaldības Austrumviru aprinķī, kas ir viens no reģioniem, kuru skars aizliegums, ir satrauktas par valdības noteikto klimata mērķu sasniegšanu, ja nebūs ļauts veidot saules vai vēja parkus. Narvā, kas robežojas ar Krieviju, uz atsevišķām ēkām ir uzstādīti saules paneļi, piemēram, uz iepirkšanās centriem Astri un Fama. Arī pašvaldība norāda, ka gribētu izvietot saules paneļus uz publiskajām ēkām, bet tas esot vispirms jāskaņo ar Aizsardzības ministriju. Aizsardzības ministrijas Inovāciju nodaļas vadītājs Mīko Periss (Miiko Peris) sacīja:

«Izaicinājums, ar ko saskaras ministrija, ir tas, ka saules paneļu staciju izstarotie elektromagnētiskie viļņi traucē bruņoto spēku agrīnās brīdināšanas sistēmas darbu, un tā savukārt ir ārkārtīgi svarīga valsts drošībai.»

Ministrija norāda, ka ierobežojumi neattiecas uz saules paneļiem, kas uzstādīti pie vai uz bērnudārzu un skolu ēkām, lai gan arī šajā gadījumā daudz nosaka to izmērs un jauda. Kādai bērnudārza ēkai plānotā 64 kilovatu saules paneļu sistēma jau tiek skatīta ārpus plānotajiem izņēmumiem. Periss norādīja: «Protams, ir būtiski attīstīt atjaunīgās enerģijas iegūšanu, bet arī valsts drošības interešu aizstāvēšana ir svarīga, tāpēc mūsu mērķis ir meklēt līdzsvaru.»

Tā kā aizsardzības labad noteiktie ierobežojumi skar visu Austrumviru aprinķi, pašvaldības ir satrauktas par to, kā sasniegt klimata mērķus, īpaši domājot par vecākām ēkām. Astoņas pašvaldības ir nosūtījušas vēstuli ar iebildumiem valdībai. Narvas mēre Katri Raika (Katri Raik) sacīja: «Mēs nevaram izmantot saules enerģiju, un mēs nevaram arī izmantot vēja enerģiju, kas nozīmē, ka mums atjaunīgā enerģija jāiegūst no ūdens vai zemes, kas ir ļoti dārgi. Galvenais, ko vēlamies, ir: lai valdība saprot, ka mēs nevaram īstenot klimata mērķus.»

Aizsardzības ministrija izteica cerību, ka līdz ar tehnikas attīstību būs iespējams ar laiku atvieglot ierobežojumus attiecībā uz saules un vēja parkiem pierobežā. jau iepriekš ierobežojumi ir radījuši spriedzi valsts un uzņēmēju, vēja parku attīstītāju, starpā. Vēja turbīnu augstuma ierobežojums, kas arī bija saistīts ar agrīnās brīdināšanas sistēmas traucējumiem, gan šobrīd ir izmainīts, un mazāk ierobežo attīstītājus.

Lasiet arī: Igaunijā plāno atbrīvot no nodokļu maksājumiem vairāk nekā 6 000 mazo elektroenerģijas ražotāju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas