Igaunija rosina ES izmantot vienota standarta stikla pudeles

Eiropas Komisijas (EK) jaunākajā aprites ekonomikas plānā ietverts mazo cukura paciņu aizliegums un bioloģiski noārdāma augļu iepakojuma ieviešana, un Igaunija vēlas panākt arī vienotu stikla pudeļu standartu, raksta Igaunijas medijs ERR News.

2009.gadā Eiropas Savienībā (ES) tika radīti 66 miljoni tonnu iepakojuma atkritumu, savukārt 2019.gadā apjoms jau bija pieaudzis līdz 78 miljoniem tonnu gadā. Visbiežāk iepakojumiem tiek izmantoti kartons un plastmasa, savukārt stikls un metāls – salīdzinoši retāk.

Igaunijas Vides ministrijas padomniece Kristela Kunda (Kristel Kund) norādīja, ka viens no mērķiem aprites ekonomikas principos balstītam iepakojumam ir samazināt iepakojuma apjomu. Viņa sacīja: «Nākotnē iepakojumam jābūt veidotam tā, lai tā svars un apjoms ir iespējami minimāls, ņemot vērā katra konkrētā iepakojuma funkciju. Jānovērš tukšās vietas iepakojumā.

Būs aizliegts arī maldinošs iepakojums, piemēram, kastītes ar dubultu apakšu vai sienām, kas rada iespaidu par lielāku produkta apjomu.»

Tāpat būs jāatsakās no iepakojuma veidiem, ko EK atzinusi par liekiem. Kunda paskaidroja, ka tas nozīmē, ka augļiem un dārzeņiem, kuri sver sver mazāk par pusotru kilogramu, nedrīkstēs izmantot vienreizlietojamo plastmasu. Viesnīcās un restorānos vairs netiks atļauta mazo cukura paciņu vai citu ēdiena piedevu vienas porcijas iepakojumos izmantošana, un tiek plānots aizliegt arī mazos, vienreizlietojamos šampūna, ziepju un tamlīdzīgu produktu iepakojumus. 

Padomniece uzskata, ka nepieciešams skaidri noteikt, kāds iepakojums ir atzīstams par bioloģiski noārdāmu.

Kunda norādīja, ka tas būs iepakojums, kas pārstrādājams rūpnieciskos apstākļos, un tam ne vienmēr jābūt iepakojumam, ko var pārstrādāt komposta kastē savā dārzā. Viņa sacīja: «Tējas maisiņiem, kafijas kapsulām, augļu un dārzeņu iepakojumiem un jo īpaši plānajiem plastmasas maisiņiem jābūt pārstrādājamiem, lai iedrošinātu iedzīvotājus atsevišķi šķirot bioloģiskos atkritumus. Šiem iepakojumiem jābūt tādiem, ko var savākt kopā ar bioloģiskajiem atkritumiem.»

EK arī vēlas avieglot atkritumu šķirošanu. «Eiropas Savienība vēlas vienotu standartu iepakojumiem. Arī uz atkritumu konteneriem jābūt atbilstošiem apzīmējumiem, lai būtu vieglāk saprast, kurā konteinerā jāievieto konkrētie atkritumi,» sacīja Kunda.

Igaunija rosinājusi noteikt vienotu standartu stikla pudelēm, lai arī depozīta sistēma varētu būt vienāda visā ES. Kunda piebilda, ka vienots standarts ļaus dažādiem uzņēmumiem atkārtoti izmantot pudeles.

Lasiet arī: Veiksmīgākai pārstrādei nepieciešams pārdomāts iepakojuma sastāvs

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas