Igaunija un Latvija veido rīcības plānu dabasgāzes trūkuma gadījumiem

Igaunija un Latvija plāno slēgt vienošanos, kas ļaus kopīgu sašķidrinātās dabas gāzes (SDG) pirkumus gadījumos, kad dabas gāzes sāks trūkt, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Klimata ministrs Kristens Mihals (Kristen Michal) sacīja: “Mēs gatavojam līgumu ar Latviju gadījumiem, kad situācija gāzes tirgū izmainās tik ļoti, ka rodas grūtības apmierināt pieprasījumu.”

Vienošanās paredz, ka SDG ar pārvietojamo dabasgāzes termināli tiktu nogādāta Paldisku ostā. Mihals norādīja, ka šobrīd situācija ir stabila un nav nepieciešams piegādāt papildus dabas gāzi.

Ja prognozes brīdinātu par iespējamu krīzi, abas valstis varētu kopīgi iegādāties dabasgāzi.

Latvijas Klimata un enerģētikas ministrija ziņojusi, ka tā sāks gatavot nepieciešamo dokumentāciju, lai varētu kopīgi ar Igauniju izmantot gāzi no Paldisku SDG termināļa. Mihals ticies ar Latvijas klimata un enerģētikas ministru Raimondu Čudaru un premjerministru Krišjāni Kariņu, un norādīja, ka sarunas vēl ir sākumposmā, kas nozīmē, ka vēl nav konkrētu plānu, tomēr savstarpējais saprašanās memorands jau nosaka, ka abas valstis dalīs izmaksas. Šobrīd galvenais mērķis ir vienoties par kopīgiem nosacījumiem. Mihals sacīja: “Šādi brīžos, kad tirgus situācija strauji mainās un veidojas krīze, mēs varēsim nekavējoties reaģēt.” Nākamais solis ir mērķu memoranda noslēgšana starp ministrijām.

Arī Latvijā bija plānots veidot līdzīgu SDG termināli kā Paldisku ostā, tomēr šogad februārī valdība no šīs domas atteicās. Arī Paldisku ostas termināļa veidošanu apgrūtinājušas valsts un privātā sektora domstarpības.

Daļa no Igaunijas dabasgāzes rezervēm atrodas Inčukalna krātuvē Latvijā.

Lasiet arī: Maijā dabasgāzes cena samazināsies par 24-37%

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas