Igaunijas iekšlietu ministrs rosinās atzīt Maskavas patriarhātu par teroristisku organizāciju

Ceturtdien, 11.aprīlī, Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss (Lauri Läänemets) ETV politikas raidījumā “Esimene stuudio” paziņoja par plāniem ierosināt Igaunijas parlamentam pasludināt Maskavā darbojošos  pareizticīgo patriarhātu par teroristisku organizāciju, norādot, ka mērķis ir pilnībā aizliegt Maskavas patriarhāta darbību Igaunijā, ziņo Igaunijas medijs ERR.

Priekšlikums ir vērsts tieši pret Maskavas patriarhātu, nevis tam pakļauto Igaunijas Pareizticīgo baznīcu.

Nesen notikušajā preses konferencē Maskavas patriarhāta Igaunijas Pareizticīgo baznīcas (MPEÕK) pārstāvis paskaidroja, ka organizācija nav tieši pakļauta Maskavas patriarhātam vai patriarham Kirilam, tādējādi tā neuzņemas atbildību par Kirila izteikumiem, kuros viņš atbalsta Krievijas rīcību Ukrainā.

Lēnemetss “Esimene stuudio” sacīja, ka, pamatojoties uz viņa ministrijas rīcībā esošo informāciju un Iekšējās drošības policijas veikto novērtējumu, viņam kā iekšlietu ministram nav citas izvēles, kā vien rīkoties, lai

pārrautu saites starp MPEÕK un Maskavas patriarhātu un pasludinātu tā darbību par teroristisku un terorismu atbalstošu.

Šā soļa mērķis ir nodrošināt tiesiskas darbības, lai izbeigtu organizācijas darbību Igaunijā, kas neietekmēšot vietējās draudzes un nenovedīšot pie baznīcu slēgšanas.

Viņš pamatoja šo priekšlikumu ar to, ka Maskavas patriarhāts atrodas Vladimira Putina ietekmē, “kurš būtībā vada terorisma aktivitātes visā pasaulē”.

Pēc Lēnemetsa teiktā, Igaunijas parlaments jau iepriekš ir pieņēmis līdzīgu lēmumu un atzinis Krieviju par teroristisku valsti.

Lēnemetss norādīja, ka Igaunijā darbojas dažādas MPEÕK draudzes un ka to iekšējo darbību tieši neietekmē Maskava, tomēr baznīcu pakļaušanās Maskavai joprojām rada draudus Igaunijas drošībai, norādot uz nesenajiem Maskavas patriarhāta paziņojumiem, kuros teikts, ka Ukrainas teritorijai jākļūst par Krievijas daļu.

Igaunijā ir vairāk nekā 100 000 Maskavas patriarhāta Igaunijas pareizticīgo baznīcai sekotāju.

Lasiet arī: BNN pēta | Potenciālais Lietuvas prezidenta Nausēdas pretinieks vēlēšanu otrajā kārtā (ja nepieciešama): premjere Šimonīte vai jurists Vēgēle?

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas