Igaunijas konservatīvie draud ar tiesvedību par publikāciju

Igaunijas Konservatīvā Tautas partija (EKRE) paziņojusi, ka sāks tiesvedību pret atsevišķiem Igaunijas medijiem, kas pārpublicējuši Politico rakstu par partijas iespējamo saistību ar Vāgnera grupu, kā arī pret pētnieku, kurš palīdzējis raksta tapšanā, raksta ERR News.

EKRE otrdienas, 21.februāra, rītā publicēja paziņojumu, kurā pieprasa Baltijas Aizsardzības koledžas pētnieka Viljara Vēbela (Viljar Veebel) atvainošanos un informācijas atsaukšanu, norādot, ka publikācijai Politico sniegta nepatiesa informācija. Tāpat tiek gaidīta atvainošanās no medijiem, kas pārpublicējuši ziņu.

Partija noteikusi termiņu, kurā vēlas saņemt atvainošanos un redzēt publikācijas, kas atspēko iepriekš izplatīto informāciju.

«Nepatieso apsūdzību atsaukumam kopā ar atvainošanos jātiek publicētam pirms agrīnās balsošanas Rīgikogu vēlēšanās, tas ir, šīs nedēļas laikā; publikācijai jābūt tādā pašā apmērā un tikpat redzamai, kāda tā bija iepriekš publicētajiem apmelojumiem,» teikts EKRE paziņojumā. Ja prasības netiks izpildītas, partija sola sākt tiesvedību pret konkrētā raksta publicētāju un citām personām, pieprasot atlīdzināt nepatieso apsūdzību nodarīto kaitējumu.

Agrīnā balsošana, tostarp arī elektroniskā balsošana, sāksies pirmdien, 27.februārī. Savukārt piektdiena, 24.februāris, Igaunijā ir brīvdiena.

Konservatīvā partija noliedz, ka tai būtu kāda saistība ar Vāgnera grupu, kas ir algotņu grupējums, kurš izceļas ar īpašu nežēlību un cietumnieku vervēšanu. Grupējumam ir liela nozīme Krievijas kaujās Ukrainas austrumos, un un tas darbojas arī citviet, piemēram, Mali. Tāpat EKRE paziņoja, ka tai nav nekādu saišu ar Kremļa dezinformācijas organizācijām:

«Jebkādi pretēji apgalvojumi ir tīša dezinformācijas izplatīšana, kuras nolūks ir ietekmēt Rīgikogu vēlēšanu iznākumu.»

Politico rakstīja, ka dokumenti, kuru izcelsme ir Vāgnera grupas īpašnieka Jevgēņija Prigožina tīklā, kā arī informācija no avotiem ASV liecina, ka Prigožina vadītās organizācijas 2019.gadā ir centušās tīši iejaukties demokrātijas norisēs Igaunijā. Vēl vairāk – Politico norādīja, ka Prigožina darbinieki ir centušies ietekmēt 2019.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanas Igaunijā un atbalstījuši EKRE kampaņu. Medijs norādīja, ka nav zināms, cik plaša bija Prigožina ietekme.

Vēbels, kas lasa lekcijas Baltijas Aizsardzības koledžā Tartu, nonācis sarežģītā situācijā, jo Politico norādījis, ka EKRE esot vēlējusies izvērst skarbu cīņu pret liberālajām partijām, un priecājusies par «profesionālu» palīdzību.

Igaunijas Iekšējās drošības dienesta vadītājs Harijs Pūseps (Harrys Puusepps) televīzijas raidījumā Ringvaade sacīja, ka viņa dienestam nav informācijas, kas liecinātu par jebkad eksistējušu, reālu kontaktu starp EKRE un pašu Prigožinu personīgi. Tomēr Pūseps norādīja, ka Politico analizētie materiāli, kuriem Iekšējas drošības dienestam bija pieeja arī pirms publikācijas, neapšaubāmi liecina par Kremļa centieniem ietekmēt vēlēšanas.

Lasiet arī: Izmantojot Vagner, Krievija Baltijas valstīs varētu pārbaudīt Rietumvalstu reakciju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas