Igaunijas laikraksti: Kaja Kallasa grauj demokrātiju

Otrdienas, 29.augusta, rītā Igaunijas lielākie dienas laikraksti savos ievadrakstos nosodīja valsts premjerministres Kajas Kallasas (Kaja Kallas) lēmumu neierasties otrdien paredzētajā Valsts domes (Riigikogu) apvienotajā divu komiteju sēdē, lai tām ziņotu par viņas vīra ar Krieviju saistīto uzņēmējdarbību.

Laikraksti – to publikācijas izdevniecību tīmekļa vietnēs ir apkopojis un angliski atstāstījis sabiedriskais medijs ERR – uzskata, ka šāda viņas izvēle kalpo Igaunijas parlamentārās demokrātijas graušanai. Savukārt dažs problēmas sakni saredz visā Kallasas vadītajā Reformu partijā kopumā.

ERR norāda, ka premjerministre atteicās ierasties parlamenta Valsts budžeta kontroles komisijas un Pretkorupcijas komisijas apvienotajā sēdē, kas otrdien tika rīkota ārkārtas kārtībā, jo Rīgikogu vēl nav atgriezies darbā no vasaras pārtraukuma. Komitejas plānoja izskatīt situāciju par premjeres vīra biznesa interesēm saistībā ar loģistikas nodrošināšanu uzņēmumam, kas eksportē preces uz Krieviju.

Laikraksts Postimees (Pastnieks) šajā incidentā saredz pāreju no uzticības krīzes uz parlamentāro krīzi. Tā ievadrakstā teikts: “Premjerministre ir paziņojusi sabiedrībai, ka viņas aizņemtība neļauj viņai apmeklēt izmeklēšanas komitejas sēdi. Diemžēl tas nozīmē “transporta austrumu virzienā” krīzes pāreju uz jaunu fāzi, no kuras premjerministram un koalīcijai kopumā nav izejas”.

“Tas liek mums domāt, ka premjerministre vairs nespēs vispār atrast laiku valsts parlamentam un pat neies uz “infostundu” [atbildēm deputātiem, igauniski “infotund”], jo arī tur ir dzirdami aizskaroši jautājumi. Kas notiks tad, kādas varētu būt sankcijas?” retoriski vaicā Postimees.

“Tikpat neiedomājama būtu situācija, ka prezidents neizsludina Rīgikogu vēlēšanas, jo a) viņam ir saspringts darba grafiks; b) viņš vienkārši nevēlas un/vai c) viņam nepatīk, ka politiķi, kas viņam nešķiet pieņemami, tiek ievēlēti parlamentā,” rūgti ironizē laikraksts.

Postimees atgādina, ka

likums nepieļauj valdības vadītājas piespiedu vešanu uz parlamentu

viņas paskaidrojumu sniegšanai. Savukārt mainīt likumu, lai liktu premjerei ierasties Rīgikogu, būtu “vienkārši neiedomājami”.

Izdevums Õhtuleht (Vakara Avīze) raksta: “Reformu partijas aklā augstprātība iekšpolitikā ir prasījusi sev jaunu upuri – Kallasas politisko tēlu, kā arī mūsu politisko stabilitāti.”

Laikraksts turpina: “Ja mēs patiešām vēlamies būt Rietumu vērtību nesēji, nav nepieciešams izmantot “vadāmās demokrātijas” paņēmienus, kad likumi tiek stumti ar spēku cauri [parlamentam] un grūtas izvēles netiek apspriestas pirms vēlēšanām. Tomēr diskusijas tagad nolaidīsies līdz apvainojumu un brēcienu līmenim.” Nāk skarba politiskā ziema, atsaucoties uz Troņu spēlēm, secina Õhtuleht. 

Eesti Päevaleht (Igaunijas Dienas Avīze, EPL) prāto: “Vai premjerministre Kaja Kallasa ir atdalījusi sevi no Igaunijas tiesību sistēmas?”. Redakcijas ievadraksts norāda, ka tagadējā skandālā Kallasa uzvedas kā tie politiķi, kuru dēļ – lai neļautu viņiem iekļūt valdībā – daudzi vēlētāji pēdējās vēlēšanās savas balsis atdeva Reformu partijai. Tā ir norāde uz opozīcijā esošo Igaunijas Konservatīvo Tautas partiju (EKRE) un tās odiozo vadību.

Laikraksts “kasa galvu” par to,

kāpēc demokrātiskā valstī valdības vadītājs nespēj ierasties parlamentā komitejās, lai tur sniegtu atbildes uz svarīgiem jautājumiem – turklāt šīs atbildes palīdzētu kliedēt spekulācijas, kas citādi arvien iet plašumā.

“Loti labi, ja Kallasai patīk viņas pašreizējais amats. Tas ir lieliski, ja ārvalstu mediju analīze liecina, ka viņa reputācija – kā ētikas standartu noteicējai Krievijas ierobežošanā – nav īpaši cietusi. Tomēr, lai turpinātu strādāt premjerministra amatā, saglabājot  reputāciju,

ir jāiziet sava veida šķīstītava.

Tās viena daļa ilgst aptuveni stundu vsai divas – sniedzot pāris atbildes uz Rīgikogu komitejas jautājumiem.”

“Ja premjerministrei un [viņas vīram – transporta uzņēmuma] Stark Logistics vadītājam nav ko slēpt vai par ko kaunēties, kāpēc atteikties no iespējas paust savu skatījumu par notikušo ar publiskas pārraides starpniecību?” interesējas EPL. 

Lasiet arī: Igaunijas Drošības policija nekonstatē pārkāpumus Kallasas vīra uzņēmumu darbībā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas