Igaunijas parlaments atzīst Krimas tatāru masveida deportāciju par genocīdu

Igaunijas parlaments, Rīgikogu, trešdien, 16.oktobrī, nobalsoja par paziņojumu, kurā Padomju Savienības 1944.gadā veiktās Krimas tatāru masveida deportācijas tika atzītas par genocīdu, saistot šo paziņojumu ar šodienas karu, ziņo Igaunijas ERR.

Paziņojums, pieminot pirms 80 gadiem īstenoto deportāciju, tika pieņemts ar 83 balsīm par, astoņiem no 91 klātesošajiem deputātiem balsojumā nepiedaloties.

1944.gadā aptuveni 200 000 Krimas tatāru tika deportēti, un desmitiem tūkstošu nogalināti.

Rīgikogu paziņojumā stingri nosodīja Krimas tatāru iznīcināšanu un masveida deportāciju no viņu dzimtenes Krimas pussalā uz Vidusāzijas teritorijām.

Paziņojumā teikts, ka visa tauta zaudēja savu dzimteni un gadu desmitiem tika pakļauta brutālai rusifikācijai. Aizliegums atgriezties dzimtenē tika atcelts tikai 1989.gada novembrī.

Paziņojumā uzsvērts, ka 2014.gadā okupētajā Krimā Krievijas Federācija turpina Padomju Savienības īstenoto genocīda politiku pret Krimas tatāriem ar mērķi iznīcināt Krimas tatāru identitāti un izdzēst to vēsturisko un kultūras mantojumu.

Saskaņā ar paziņojumu Rīgikogu nosoda Krimas tatāru genocīda politikas turpināšanu, sistemātiski aizturot, spīdzinot, nolaupot un aizliedzot mācīties dzimtajā valodā, un to lietot, aicinot starptautisko sabiedrību solidarizēties ar Krimas tatāriem.

Rīgikogu arī aicināja turpināt nosodīt Krievijas īstenoto Krimas okupāciju un aneksiju un pieprasīja atjaunot Ukrainas pilnīgu suverenitāti pār teritorijām, ko Krievija okupējusi kopš 2014.gada, apliecinot, ka Krima ir neatņemama Ukrainas daļa.

Lasiet arī: NATO Ukrainai sola naudu, taču ne dalību aliansē

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas