Igaunijas prezidents “būtu gribējis”, lai premjere atkāpjas

Igaunijas Republikas prezidents Alars Kariss (Alar Karis) pirmdien, 4.septembrī pēc tikšanās ar parlamentā pārstāvēto partiju priekšsēdētājiem sacīja, ka viņš būtu vēlējies, lai premjerministre Kaja Kallasa (Kaja Kallas) spētu atkāpties no amata tad, kad izcēlās skandāls viņas vīra biznesa dēļ.

Igaunijas sabiedriskais medijs ERR ziņo, ka prezidents Kariss pirmdien tikās ar visu Valsts domes (Riigikogu) partiju vadītājiem, lai atzīmētu Igaunijas parlamenta rudens sesijas sākumu. Sarunā, kurā piedalījās arī Kallasa, skārto tematu vidū bija arī viņas laulātā drauga līdzdalība uzņēmumā, kas veic kravu pārvadājumus uz Krieviju, un premjeres sniegtie paskaidrojumi šajā sakarā.

“Man personīgi būtu paticis, ja premjerministre būtu atkāpusies no amata, sākoties tai notikumu virknei, kuras dēļ viņa ir nonākusi krīzes centrā.

Tas būtu saudzējis viņu, tuviniekus, valdības efektivitāti un uzticamību.

Bet katram jāpieņem savi lēmumi šādā situācijā – izsverot morālo problēmu,” sacīja Kariss.

[BNN piebilde. Iespējams, šādā veidā valsts galva netieši atbildēja uz Kallasas vadītās Reformu partijas priekšsēdētājas vietnieka Jirgena Ligi (Jürgen Ligi) liemanīgi teikto ERR, “lai sabiedrība samierinās”, ka viņa paliks amatā. Savu vēlmi redzēt Kallasu demisonējam Kariss ir izteicis – piezīmējot, ka pats tā būtu darījis – arī Igaunijas Televīzijai sniegtā intervijā, ko demonstrēs trešdien, 6.augustā. Tāpat dienas laikraksti Eesti Päevaleht un Postimees savos otrdienas, 5.septembra, ievadrakstos norāda, ka premjere nesaprot, kādu kaitējumu nodara valsts tēlam.]

Prezidents partiju līderiem arī sacīja, ka Rīgikogu darbs nedrīkst apstāties opozīcijas īstenoto likumdošanas procesa obstrukcijas centienu – apzināti ilgo debašu un Rīgikogu pārslodzei tīši saražoto daudzo likumprojektu – dēļ.

“Ir viegli rādīt ar pirkstiem, kurš vainojams šī pavasara likumu pieņemšanas sabotēšanā, turpretim tagad ir nepieciešams risinājums, kā atgriezt strupceļā nonākušo parlamentu uz pareizā ceļa,” uzsvēra Kariss. “Mums jāatrod un jāatlaiž iekšpolitikā norautā rokas bremze, Riigikogu ir jāstrādā.”

Valsts galva partiju vadītājiem norādīja: “Svarīgi ir arī nākamajā valsts budžetā apliecināt, kā koalīcija plāno risināt vairākas svarīgas lietas – sākot no plašas valsts aizsardzības, tostarp iekšējās drošības un civilās aizsardzības, līdz Igaunijas ekonomikas konkurētspējai vai pārejai uz izglītību igauņu valodā.”

Lasiet arī: Igaunijas laikraksti: Kaja Kallasa grauj demokrātiju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas