Igaunijas valdība atbalsta viendzimuma pāru laulību legalizāciju

Igaunijas valdība ir atbalstījusi Ģimenes tiesību likuma un citu normatīvo aktu grozījumu projektu, lai valstī ieviestu vienlīdzīgas tiesības uz laulību arī viendzimuma pāriem. Likumprojekts tagad tiks nosūtīts izskatīšanai parlamentā.

Valdības atbalstītie likumu grozījumi paredz, ka laulību var noslēgt divas pieaugušas personas, neatkarīgi no viņu dzimuma. Līdzās laulībai saglabās iespēju slēgt arī reģistrētas partnerattiecības. Tāpat paredzēts vienkāršot pāreju no reģistrētas partnerības uz laulību.

Valdība arī atbalstījusi grozījumus likumos, kas ļauj izmantot Reģistrētu partnerattiecību likumā paredzētās tiesības un saistības. Likumprojektā

precizēts arī mantošanas kārtības regulējums Ģimenes tiesību likumā saistībā ar viendzimuma pāru tiesībām adoptēt.

Ar valdības atbalstītajiem grozījumiem tiek noteikta kārtība reģistru ierakstu veikšanai un garantēts, ka juridiski laulāto atsevišķas tiesības praktiski tiek attiecinātas arī uz reģistrētās partnerattiecībās esošām personām.

Pašlaik Reģistrētu partnerattiecību likumā paredzētās tiesības un saistības saglabāsies nemainīgas. Tas attiecas arī uz reģistrētu partneru tiesībām adoptēt tikai sava reģistrētā partnera bērnu. Reģistrētas partnerattiecības noteic, ka partneriem ir tiesības piedalīties lēmumos, kas skar partneri, un nepieciešamības gadījumā saņemt kompensācijas un pabalstus.

Gaidāms, ka likumu pakete, kas paredz viendzimuma pāru laulību legalizāciju Igaunijā, spēkā stāsies nākamā gada 1.janvārī. Vispirms 1.oktobrī spēkā stāsies grozījumi, kas nepieciešami, lai veiktu reģistru ierakstus par partnerattiecībām, kas noslēgtas no 2016.gada 1.janvāra līdz 2023.gada 31.decembrim, pirms citu grozījumu stāšanās spēkā.

Lasiet arī: Rīgikogu vadītājs uzskata, ka Igaunijā jālegalizē viendzimuma laulības

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas