Rīgikogu vadītājs uzskata, ka Igaunijā jālegalizē viendzimuma laulības

Igaunijas parlamenta – Rīgikogu – jaunais priekšsēdētājs Lauri Husars (Lauri Hussar) trešdien, 3.maijā, ieradās vizītē Saeimā, lai tiktos ar savu Latvijas kolēģi Edvardu Smiltēnu, Saeimas deputātiem un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču.

Sniedzot interviju Latvijas Radio, viņš cita starpā paziņoja, ka Igaunija ir sasniegusi punktu, kad tai jāpieņem lēmums par viendzimuma laulību legalizēšanu. Pēc Husara teiktā, Igaunijā tiek strādāts pie diviem likumprojektiem – likumprojekta par viendzimuma savienību un arī viendzimuma laulības likumprojekta.

“Tas izbeigs vairāk nekā 20 gadu ilgušās diskusijas un es ceru, ka mums šis jautājums vairs nebūs jāapspriež.

Igaunija ir moderna un liberāla valsts, šim lēmumam ir vēlētāju atbalsts. 

Ja tā, tad es neredzu, kāpēc mums nevajadzētu to darīt. Ar šiem likumprojektiem mēs vēlamies pateikt, ka Igaunijā visi cilvēki ir vienlīdzīgi un viņiem ir vienlīdzīgas tiesības,” politiķa teikto atreferē Latvijas Radio. [intervijas pilns ieraksts atrodams šeit.]

Uz žurnālista jautājumu – kā jūs pārliecināsiet Igaunijas sabiedrības konservatīvo daļu, ka viendzimuma laulības atzīšana ir nepieciešama? – Husars sniedza šādu atbildi:

“Runājot, diskutējot un skaidrojot. Apliecinot, ka tas nekādi nemainīs viņu attiecības ar tuviniekiem un neapdraudēs viņu laulību.

Arī es esmu laulājies baznīcā, man ir trīs bērni un es joprojām uzskatu, ka mana laulība ir svēta.

Bet es neredzu iemeslus, kāpēc viendzimuma pāri nevarētu apprecēties. Jo tad viņiem būtu garantētas vienlīdzīgas tiesības un viņi varētu justies drošāk sabiedrībā”.

Lauri Husars (dzimis 1973.gadā Dienvidigaunijas pilsētā Viru) ir Tartu universitāti absolvējis teoloģijas maģistrs, kurš ilgus gadus strādājis žurnālistikā – galvenokārt televīzijā, radio. Vadījis vienu no valsts populārākajiem laikrakstiem Postimees (Pastnieks, 2016–2019). Liberālajā partijā Eesti 200 (Igaunija 200) iestājās 2019.gadā, tad sākot maizi pelnīt kā mediju treneris un konsultants. Pašvaldību vēlēšanās 2021.gadā ievēlēts par Vīmsi pagasta domes deputātu, kļuvis par tās vadītāju. Savas partijas līderis kopš pērnā oktobra.

Lasiet arī: Stambulas konvencijai nav atbalsta Latvijas sabiedrībā, uzskata Smiltēns

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas