Īlons Masks paziņo par sava uzņēmuma pirmo veiksmīgi implantēto “smadzeņu čipu” cilvēkam

Tehnoloģiju miljardiera Īlona Maska (Elon Musk) uzņēmums “Neuralink” pirmo reizi ir veiksmīgi implantējis cilvēkam smadzeņu mikroshēmu, kas uzrāda daudzsološas neironu svārstības, ar mērķi savienot cilvēka smadzenes ar datoru, lai palīdzētu cilvēkiem ar neiroloģiskām saslimšanām, otrdien, 30.janvārī, ziņo BBC.

Masks sacīja, ka pirmais pacients atveseļojas labi. 

Īlona Maska vadītais uzņēmums “Neuralink” maijā esot saņēmis ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA) atļauju testēt izstrādāto smadzeņu mikroshēmu uz cilvēkiem un

uzņēmums ir uzsācis sešus gadus ilgo pētījumu.

Mikroshēmu, kas sastāv no 64 pavedieniem, kas smalkāki par cilvēka matiem, pacientos ķirurģiski ievieto robots tajā smadzeņu daļā, kura ir atbildīga par kustību kontroli.

Eksperimentālais implants, ko darbina bezvadu uzlādējams akumulators, reģistrē un pārraida smadzeņu signālus uz lietotni, kas atšifrē to, kā cilvēks vēlas kustēties.

Īlons Masks (Elon Musk) savā platformā “X” paziņojis, ka “Neuralink” pirmais produkts ar nosaukumu

“Telepathy” (Telepātija) ļaus kontrolēt dažādas ierīces, izmantojot domas.

Viņš piebildis, ka pirmie ierīces lietotāji būs cilvēki, kuri zaudējuši iespēju izmantot savas ekstremitātes.

Masks uzsvēris, ka mērķis ir dot plašākas iespējas cilvēkiem ar tādām slimībām kā Stīvenam Hokingam (Stephen Hawking), kuram bija diagnosticēta motorā neironu slimību, piebilstot: “Iedomājieties, ka Stīvens Hokings spētu sazināties ātrāk par ātrrakstītāju.”

Lai gan Īlona Maska iesaiste “Neuralink” uzlabo tās atpazīstamību, tā tomēr saskaras ar konkurenci, citiem uzņēmumiem šajā sfērā darbojoties jau divas desmitgades, piemēram, “Blackrock Neurotech”, kas 2004.gadā implantēja savu pirmo smadzeņu ierīci.

Kā arī uzņēmums “Precision Neuroscience”, kura dibināšanā piedalījies “Neuralink” līdzdibinātājs, ir izveidojis smadzeņu implantu, kas atgādina plānu lentu un ko var implantēt, izmantojot “galvaskausa mikrošuvi”, kas, kā apgalvojis uzņēmums, ir daudz vienkāršāka procedūra.

Nesen veiktajos pētījumos, izmantojot esošās ierīces, ir veiksmīgi novērota smadzeņu darbība runāšanas laikā, atšifrējot signālus, lai palīdzētu cilvēkiem sazināties, vēsta BBC.

Lasiet arī: Pētījums: Mūzikas instrumenta spēlēšana labvēlīgi ietekmē smadzeņu veselību vecumdienās

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas