Pētījums: Mūzikas instrumenta spēlēšana labvēlīgi ietekmē smadzeņu veselību vecumdienās

Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts “Starptautiskajā geriatriskās psihiatrijas žurnālā”, mūzikas instrumenta spēlēšana vai dziedāšana var palīdzēt saglabāt veselīgas smadzenes vecumdienās, pirmdien, 29.janvārī, vēsta BBC.

Ekseteras Universitātes pētnieki plašā pētījumā, kurā tika pētīts, kā smadzenes noveco un kāpēc cilvēkiem attīstās demence, pārbaudīja datus par smadzeņu darbību vairāk nekā 1 100 cilvēkiem, kas vecāki par 40 gadiem, grupas vidējam vecumam esot 68 gadi.

Pētījumā tika pētīta instrumentu spēlēšanas, dziedāšanas, nošu lasīšanas un klausīšanās ietekme uz smadzenēm. Rezultāti liecinājuši, ka personas, kas iesaistījās muzikālās aktivitātēs, jo īpaši instrumentu spēlēšanā, bija lielākie ieguvēji, visdrīzāk, ar mūzikas spēlēšanu saistīto “kognitīvo prasību” dēļ.

Klavieru vai taustiņinstrumentu spēle un mazākā mērā arī pūšaminstrumentu spēle ievērojami uzlaboja kognitīvās spējas,

īpaši tādos aspektos kā īstermiņa un ilgtermiņa atmiņa, kā arī problēmu risināšana.

Arī dziedāšana devusi labumu, ko, iespējams, veicina sociālie aspektiem, kas saistīti ar dalību korī vai grupā, taču klausīšanās vien nepalīdzot kognitīvajai veselībai.

Pētījuma vadošā autore, profesore Anne Korbeta (Anne Corbett), uzsvērusi, ka pētījumā tika izmantoti īpaši sensitīvi smadzeņu testi, lai analizētu atsevišķus smadzeņu darbības aspektus, ko ietekmē muzicēšana.

Viņa sacīja, ka iegūtie rezultāti vēlreiz apstiprinot labi zināmo mūzikas labvēlīgo ietekmi, piebilstot, ka cilvēki, kuri turpina spēlēt instrumentus arī vecumdienās, iegūst papildu labumu.

Pētījumā ticis konstatēts, ka cilvēkiem, kuri regulāri lasīja notis, uzlabojās skaitliskā atmiņa. Profesore Korbeta uzsvērusi, ka mācīšanās lasīt mūziku ir līdzīga jaunas valodas apguvei, kas ir izaicinošs vingrinājums smadzenēm.

Profesore arī uzsvērusi, ka, lai gan ir nepieciešami papildu pētījumi,

muzikālās izglītības veicināšana varētu būt “vērtīgs” sabiedrības veselības veicināšanas aspekts.

Tomēr viņa brīdinājusi, ka mūzikas instrumenta spēlēšana vien nevar novērst demenci, norādot, ka tas nav tik vienkārši.

Stjuarts Duglass (Stuart Douglas), kuram ir 78 gadi un kurš kopš astoņu gadu vecuma spēlē akordeonu, uzsvēris, ka muzicēšana ir palīdzējusi uzturēt viņa smadzenes “aktīvas”, un apgalvo, ka tā pozitīvi ietekmē cilvēkus ar atmiņas traucējumiem.

Viņš uzskatot, ka, lai saglabātu veselīgas smadzenes esot svarīgi turpināt muzicēt arī vecumdienās.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Ķīna aptur vīzu izsniegšanu Lietuvas pilsoņiem, “MG Grupė” apstrīd spriedumu korupcijas lietā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas