ANO vadītājs aicina neapturēt finansējumu UNRWA

ANO ģenerālsekretārs Antonio Guterešs (António Guterres) svētdien, 28.janvārī, aicināja valstis, kas sniedz palīdzību, turpināt finansiālo atbalstu ANO Palestīnas bēgļu atbalsta un darba aģentūrai Tuvajos Austrumos (UNRWA) pēc tam, kad vairākas valstis pārtrauca finansējumu saistībā ar Izraēlas apsūdzībām, ka daži aģentūras darbinieki pagājušā gada oktobrī piedalījās un atbalstīja “Hamās” uzbrukumu Izraēlai, ziņo Politico.

Antonio Guterešs apgalvojis, ka UNRWA pašreizējais finansējums nespēs to nodrošināt līdz februāra beigām.

ANO ģenerālsekretārs uzsvēris, ka finansējuma pārtraukšana ietekmē divus miljonus Gazas civiliedzīvotāju.

Vienlaikus viņš apsolījis veikt tūlītēju izmeklēšanu Izraēlas apsūdzībās, uzsverot, ka, ja apsūdzības tiks apstiprinātas, tām sekos atbilstošas sekas.

Guterešs uzsvēris, ka dažu cilvēku rīcībai nevajadzētu sodīt desmitiem tūkstošu UNRWA darbinieku, no kuriem daudzi strādā bīstamās humānās palīdzības situācijās.

ASV, kas ir lielākā UNRWA finansētāja, paziņojusi, ka pēc Izraēlas sūdzībām pārtrauks aģentūras finansēšanu. Citas valstis, tostarp Apvienotā Karaliste, Itālija, Somija, Kanāda un Austrālija, nedēļas nogalē, nāca klajā ar līdzīgiem paziņojumiem.

Guterešs paziņojis, ka deviņi no 12 apsūdzētajiem darbiniekiem ir atlaisti,

viena persona esot mirusi un vēl divu cilvēku identitāte joprojām tiekot noskaidrota.

ANO iekšējās pārraudzības dienests izmeklējot apsūdzības par UNRWA darbinieku iesaistīšanos, kā arī 17.janvārī esot uzsākta neatkarīga UNRWA pārbaude. Guterešs uzsvēris, ka ikviens darbinieks, kas iesaistīts terora aktos, ir saucams pie atbildības, turklāt pret tiem, kas iesaistījušies, tiktu ierosināta kriminālatbildība.

UNRWA, kas dibināta 1949.gadā, lai sniegtu palīdzību palestīniešiem, kas zaudējuši mājas, pēc “Hamās” uzbrukumiem 7.oktobrī tika pastiprināti uzraudzīta.

Aģentūra sniedz būtisku palīdzību Gazas iedzīvotājiem, Izraēlas-“Hamās” konflikta laikā, kura rezultātā ir gājuši bojā vairāk nekā 26 000 Gazas civiliedzīvotāju.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Ķīna aptur vīzu izsniegšanu Lietuvas pilsoņiem, “MG Grupė” apstrīd spriedumu korupcijas lietā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas