Īlonu Masku apsūdz mēģinājumā izvairīties no ES autortiesību noteikumiem

Franču preses izdevēji apsūdz Īlonu Masku (Elon Musk) par jaunu X, agrāk Twitter, funkciju ieviešanu, lai izvairītos no maksas par autortiesībām aizsargātu saturu, tā, atsaucoties uz 22.augstā vēstīto portālā Fortune, raksta Politico.

Ir ticis ziņots, ka turpmāk platformā X kopīgotajos ziņu stāstos paredzēts dzēst virsrakstus un tekstu. Masks esot apstiprinājis šo soli un apgalvojis, ka šī soļa iemesls ir “estētika”. Savukārt Francijā preses izdevēju pārstāvji to uzskata par

“rupju mēģinājumu izvairīties no blakustiesībām”.

ES autortiesību direktīva ļauj preses nozarei pieprasīt samaksu par tiešsaistes platformās rādīto saturu. Kanāda esot ieviesusi vēl stingrākus noteikumus, piespiežot Meta, un Google atlīdzināt ziņu izdevējiem par saturu, izraisot pastāvīgu konfliktu ar šiem ASV tehnoloģiju gigantiem.

Francijā pēc gadiem ilgušām saspringtām sarunām mediju uzņēmumi beidzot ir noslēguši līgumus ar Google un Meta, bet ne ar Twitter.

Twitter gan pirms, gan pēc tam, kad to iegādājās pasaules bagātākais cilvēks, ir apgalvojis, ka ES autortiesību reforma uz to neattiecas. Neraugoties uz šo nostāju, tādi vadošie izdevēji kā Agence France-Presse un Le Monde vasarā iesūdzēja Twitter tiesā par autortiesību neievērošanu.

Pēc sūdzības īlons Masks kritizējis blakustiesības, apšaubot ideju maksāt par datu plūsmu, kas rada ieņēmumus ziņu vietnēm.

Maska nesenais lēmums likvidēt virsrakstus un tekstus atbilstot viņa nostājai. Šis solis efektīvi likvidējot aspektus, kas varētu pakļaut Twitter autortiesību noteikumiem, norādījis satura nodrošinātāju lobija GESTE pārstāvis Emanuels Parodijs (Emmanuel Parody).

Lasiet arī: Krievijas “ģenerālis Armagedons” atlaists no Gaisa un kosmosa spēku vadītāja amata

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas