Imigrācijas pretinieki Turcijā atbalsta Erdogana konkurentu

Turcijas Uzvaras partijas, kas zināma ar pretimigrācijas nostāju, līderis paziņojis, ka atbalstīs Kemalu Kiličdaroglu (Kemal Kilicdaroglu), tādejādi palielinot viņa uzvaras iespējas, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Nacionālistiski noskaņotās Uzvaras partijas, kura 14.maija parlamenta vēlēšanās saņēma 2,2% balsu, vadītājs Umits Ozdags (Umit Ozdag) aicinājis atbalstītājus balsot par Kiličdaroglu, kurš 28.maijā centīsies pārtraukt pašreizējā prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdoğan) 20 gadus ilgušo būšanu pie varas. Pamudinājums varētu līdzsvarot atbalstu, kuru Erdogan pirmdien, 22.maijā, apliecināja Sinans Ogans (Sinan Ogan), kurš vēlēšanu pirmajā kārtā galēji labējo alianses kandidāts. Ogans palika trešais ar 5,2% vēlētāju atbalstu. Erdogans ieguva 49,5% balsu, savukārt Kiličdaroglu – 44,9% balsu.

Eksperti norāda, ka daudzi vēl nav izlēmuši par labu kādam kandidātam,

un tas var noteikt vēlēšanu otrās kārtas iznākumu.

Ozdags informēja, ka viņa partija ar Kiličdaroglu vienojusies par plānu gada laikā, ievērojot starptautiskos likumus un cilvēktiesības, atgriezt migrantus to izcelsmes zemē. Līdzīgas sarunas esot notikušas arī ar Erdogana partiju, bet Ozdags nolēmis neatbalstīt pašreizējo prezidentu, jo viņam neesot plāna migrantu repatriācijai.

Erdogana labais rezultāts ir pārsteidzis un samulsinājis aptauju veicējus, jo priekšvēlēšanu laika aptaujas liecināja, ka Kiličdaroglu ir vadībā. Erdogana vadītā partija ieguvusi vairāku parlamentā, un viņš sacījis, ka balsojums par viņu ir balsojums par stabilitāti.

Kiličdaroglu pēc vēlēšanu pirmās kārtas ieņēma skarbāku nostāju, un paziņoja, ka uzreiz pēc ievēlēšanas sāks migrantu repatriāciju. Saskaņā ar Turcijas Iekšlietu ministrijas datiem, Turcijā ir apmēram pieci miljoni bēgļu, no kuriem 3,3 miljoni ir sīrieši. Opozīcijas kandidāts arī sola atcelt daudzus no Erdogana izsludinātajiem likumiem, un pievērsties cīņai ar terorismu.

Lasiet arī: Erdogana sāncensis sola atbrīvot Turciju no patvēruma meklētājiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas