Erdogana sāncensis sola atbrīvot Turciju no patvēruma meklētājiem

Pirms Turcijas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas pašreizējā prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdoğan) sāncensis Kemals Kiličdaroglu (Kemal Kilicdaroglu) izvērsis skarbāku retoriku, solot atgriezt izcelsmes valstīs miljoniem patvēruma meklētāju, raksta Politico.

Ceturtdien, 18.maijā, Kiličdaroglu uzstājās ar runu, kurā sacīja, ka Erdogans ir tīši ļāvis valstī ienākt miljoniem bēgļu un imigrantu, norādot, ka tādejādi tiek tirgota Turcijas pilsonība un iegūtas “importētās balsis”. Opozīcijas kandidāts uz prezidenta amatu sacīja: “Es tagad paziņoju: tiklīdz būšu ievēlēts par prezidentu, es sūtīšu bēgļus mājās.”

Turcijā ir lielākais bēgļu skaits pasaulē, apmēram četri miljoni personu, lielākā daļa no Sīrijas un citām arābu valstīm.

2016.gadā, kad Eiropu skāra bēgļu krīze, Eiropas Savienība ar Turciju noslēdza līgumu par nelegālās migrācijas mazināšanu uz Eiropu, kā koridoru izmantojot Turciju. Valsts ir saņēmusi palīdzību apmēram 10 miljardu eiro apmērā, lai varētu uzņemt migrantus, kas bēg no konfliktiem Tuvajos Austrumos un Āfrikā.

Kiličdaroglu ar Erdoganu 28.maijā sacentīsies Turcijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, jo neviens no kandidātiem neieguva vismaz 50% balsu. Opozīcijas kandidāts cerēja uz panākumiem, ņemot vērā valsts brūkošo ekonomiku un Erdogana valdības nespēju adekvāti rīkoties pēc zemestrīces, kas februārī prasīja vairāk nekā 50 tūkstošus dzīvību. Tomēr vēlēšanu pirmajā kārtā Kiličdaroglu ieguva 45% balsu, savukārt Erdogans – 49%. Tas nozīmē, ka priekšā skarba cīņa par valsts vadītāja krēslu.

Kiličdaroglu iepriekš solījis atgriezt bēgļus Sīrijā divu gadu laikā.

Lasiet arī: Turcijas prezidenta vēlēšanās gaidāma otrā kārta

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas