Indijas premjers pirmajā vizītē Kijivā “dalīsies viedokļos” par Ukrainas kara izbeigšanu

Indijas premjerministrs Narendra Modi trešdien, 21.augustā, sacīja, ka šonedēļ vizītē Kijivā, vairāk nekā mēnesi pēc vizītes Maskavā, “dalīsies viedokļos” par Ukrainas un Krievijas konflikta miermīlīgu atrisināšanu, ziņo “Reuters”.

Modi trešdien devās uz Poliju un piektdien apmeklēs Kijivu, kas būs pirmā Indijas premjerministra vizīte Ukrainā, kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas pirms vairāk nekā trīsdesmit gadiem.

Indijas analītiķi uzskatot, ka Modi īsā vizīte Kijivā, kas seko viņa jūlija vizītei Maskavā, ir stratēģisks solis, lai mazinātu ASV un Ukrainas kritiku pēc tam, kad viņa vizīte sakrita ar Krievijas uzbrukumu Kijivas bērnu slimnīcai. Vizītes laikā Modi nosodīja nevainīgu bērnu nogalināšanu, netieši pārmetot Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Indijas diplomāti to noraidot un apgalvojot, ka Ņūdeli saites ar Krieviju un Ukrainu ir viena no otras neatkarīgas un ka šis ceļojums balstās uz Ņūdeli un Kijivas mijiedarbību dažādās nozarēs.

“Ar nepacietību gaidu iespēju… dalīties viedokļos par Ukrainas konflikta miermīlīgu atrisināšanu,” trešdien pirms došanās ceļā paziņojumā sacīja Modi, piebilstot:

“Kā draugs un partneris mēs ceram uz drīzu miera un stabilitātes atjaunošanos reģionā.”

Indija, kas kopš padomju laikiem uztur draudzīgas attiecības ar Krieviju, nav nosodījusi Maskavas iebrukumu Ukrainā, bet gan iestājusies par dialogu un diplomātiju. Kopš kara sākuma Krievija ir kļuvusi par galveno naftas piegādātāju Indijai, un Ņūdeli iepērk Krievijas jēlnaftu ar atlaidēm.

Ņūdeli arī ir uzturējusi kontaktus ar Kijivu, un Modi tikās ar Zelenski G7 samita laikā Itālijā jūnijā, kā arī viņi vairākkārt ir telefoniski sazinājušies.

Lai gan ir izskanējusi ideja, ka Indija varētu kļūt par starpnieku, lai palīdzētu izbeigt karu Ukrainā, taču Ņūdeli ir bijusi atturīga, piedāvājot tikai atbalstīt miermīlīgu risinājumu.

Singapūrā bāzētā Dienvidāzijas studiju institūta pārstāvis Radža Mohans trešdien laikrakstā “Indian Express” apgalvoja, ka Modi vizīte Varšavā un Kijivā, visticamāk, ir vērsta uz saišu stiprināšanu Centrāleiropā, nevis uz jaunas miera iniciatīvas uzsākšanu, norādot, ka “Prezidents Vladimirs Putins zina, kā uzrunāt ASV … un sākt sarunas, kad viņš to uzskata par piemērotu”.

Lasiet arī: Krievija pauž iebildumus pret amerikāņu žurnālistu darbu Kurskā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas