Inflācija Latvijā samazinājusies zem ES vidējiem rādītājiem

Latvijā septembrī bijusi zemāka gada inflācija – 3,6% – nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina trešdien, 18.oktobrī, publiskotie ES statistikas biroja Eurostat dati.

Augstākā inflācija pagājušajā mēnesī bijusi Ungārijā (12,2%), Rumānijā (9,2%), Slovākijā (9%), Čehijā (8,3%) un Polijā (7,7%). Lietuvā gada inflācija bija 4,1%, bet Igaunijā – 3,9%. Visā ES vidēji gada inflācija veidoja 4,9%, eirozonā – 4,3%.

Zemākā gada inflācija septembrī bijusi Dānijā (0,6%),

Beļģijā (0,7%) un Grieķijā (2,4%).

Septembrī, salīdzinājumā ar 2022.gada devīto mēnesi, patēriņa cenu kāpums reģistrēts visās ES dalībvalstīs, izņemot Nīderlandi, kur fiksēts 0,3% kritums. Savukārt, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi – augustu –, patēriņa cenas septembrī gan ES, gan eirozonā palielinājušās par 0,3%.

Latvijā, salīdzinājumā ar augustu, patēriņa cenas septembrī sarukušas par 0,5%. Lielākā mēneša inflācija bijusi Grieķijā (+1,9%), bet lielākā mēneša deflācija reģistrēta Čehijā un Nīderlandē (abās valstīs -0,8%). Lietuvā patēriņa cenas mēneša griezumā palielinājušās par 0,7%, bet Igaunijā tās sarukušas par 0,1%.

Lasiet arī: Viedoklis | Ekonomists: mēs meklējam “zudušo cenu laiku”

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas