Inflācija mums arī šogad būs virs ES vidējā rādītāja, paredz LB

Latvijā inflācija šogad samazināsies, bet turpinās būt virs Eiropas Savienības (ES) vidējā rādītāja, otrdien, 24.janvārī, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja Latvijas Bankas (LB) Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Pēc Latvijas Bankas prognozētā, inflācija gada sākumā turēsies ap 20%, bet gada beigās būs ap 5%. Rutkaste skaidroja, ka Latvijas augstā inflācija skaidrojama gan ar globāliem faktoriem, gan vietējām īpatnībām. Pārtikas un energoresursu cenas ir viens no inflācijas cēloņiem, bet pārtikai un enerģētikai Latvija tērē lielāku daļu ienākumu nekā ES.

Tāpat pasaules cenu transmisija uz vietējām cenām notiek straujāk, norādīja Rutkaste, skaidrojot, ka Latvijai ir elastīgāki cenu veidošanas mehānismi, piemēram, administratīvi regulējamās cenas aug straujāk. Citur Eiropā fiksētie tarifi nav tik elastīgi pārskatāmi.

Starp augstākas inflācijas iemesliem Rutkaste norādīja arī to, ka Latvijas pārtikas ražotāji ir daudz fragmentētāki,

ir daudz mazu uzņēmumu, kuru peļņas marža nespēj absorbēt globālo cenu pieaugumu.

«Lielā mērā inflāciju ietekmē arī oportūnistiskā pieeja – uzņēmumi savā produkcijā ieceno jau iespējamo nākotnes pieaugumu, kā arī rīkojas pēc principa «Ja visiem cenas aug, palielināsim mēs arī»,» sacīja Rutkaste.

Savukārt LB prezidents Mārtiņš Kazāks komisijas sēdē uzsvēra, ka eirozonā inflācijas augstākais punkts sasniegts pērn, un pamazām tā sāk samazināties. Arī Latvijā inflācija decembrī palēninājusies. Viņš uzsvēra, ka inflācija bremzē ekonomikas izaugsmi, tāpēc būs jāizmanto monetāro politiku, lai ekonomiku no šīs problēmas atbrīvotu.

Tāpat Kazāks norādīja, ka inflācijas ierobežošanai Eiropas Centrālā banka (ECB) sākusi strauji paaugstināt procentu likmes. «Ja augsta inflācija noturas ilgi, tā parādās neobjektīvos algu un cenu pieaugumos, tāpēc likmes tiks celtas arī turpmāk – prognozējami līdz 3,25%,» sacīja Kazāks.

LB vadītājs uzsvēra, ka arī ilgstošs un pārmērīgs fiskālais atbalsts var apgrūtināt inflācijas ierobežošanu, tāpēc atbalstam jābūt terminētam, mērķētam un samērīgam. Kazāks arī piebilda, ka jau

nākamgad Eiropas Komisija varētu atgriezties pie prasības ievērot fiskālās disciplīnas normas.

Rutkaste informēja deputātus, ka Latvijā šogad paredzams mērens ekonomikas kritums, un Latvija būs viena no retajām ES valstīm, kurā gaidāma recesija. Lai gan recesija būs vāja un sekla, tomēr Rutkaste uzsvēra, ka patēriņa sarukums būs straujāks, iespējams, pārsniedzot 5%. Tomēr arī atkopšanās no recesijas būs strauja.

Rutkaste skaidroja, ka gausāku Latvijas virzību cauri krīzēm nosaka vājāka starta pozīcija – nepietiekamas investīcijas un zems izaugsmes potenciāls. Latvijas izaugsme sabremzējusies, tāpēc ir daudz vieglāk iekrist recesijā. Rutkaste uzsvēra, ka investīcijas Latvijā bijušas ļoti vājas, īpaši pēdējos gados, tāpēc

kapitāla uzkrāšana bijusi daudz «mazasinīgāka» nekā pārējās Baltijas valstis.

Tāpat Rutkaste norādīja, ka darba ražīgums Latvijā pēdējos gados sāk atpalikt, veidojas lielāka atšķirība starp darba algas dinamiku un produktivitātes dinamiku, kas aug krietni lēnāk. Darbaspēka trūkums Latvijā joprojām ir būtisks, un tas dzen algas uz augšu.

Rutkaste atzīmēja, ka krīzē atbalsta apmērs līdz šim ir bijis pietiekams, bet vidējā termiņā uzsvars būtu liekams uz ES fondu finansētām investīcijām. Nākotnē ES fondu plūsmai būtu jāpieaug, un, ja Latvijā turpinās neizmantot šo naudu, tā vienkārši pazudīs. Arī budžeta deficīts Latvijā pēdējos gados ir starp lielākajiem ES, tāpēc papildu fiskālais stimuls nav aktuāls no makroekonomiskā viedokļa. Viņš arī piebilda, ka stimulēt ekonomiku turpmāk kļūs aizvien dārgāk, jo valsts parāda apkalpošanas izmaksas diezgan strauji pieaugs, salīdzinot ar Covid-19 pandēmijas sākumu.

Lai produktivitāte un darba ražīgums pieaugtu, ir nepieciešama kreditēšana, uzsvēra Kazāks, piebilstot, ka kreditēšanas veicināšanai ir nepieciešama mazo banku segmenta konsolidācija, lai palielinātu spēju kreditēt. Tāpat LB ir jāuzlabo kredītrisku regulējums, lai atvieglotu kreditēšanu un jāmeklē jauni tirgus dalībnieki. LB arī jāturpina dialogs ar tirgus dalībniekiem, lai veicinātu kreditēšanu.

Arī LB prezidenta vietniece Santa Purgaile atzina, ka makroekonomiskās prognozes un procentu likmju kāpums neveicina finansējuma pieejamību – gan mājokļu, gan patēriņa kreditēšana ir sabremzējusies. Viņa uzsvēra, ka neskaidrība nestimulē aktīvu aizņemšanos. Tāpat Purgaile norādīja, ka ir jādomā, kā iepludināt papildu investīcijas, kā attīstīt kapitāla tirgu. Pēc viņas teiktā, ir nepieciešama stipra birža, tāpēc valsts kapitālsabiedrības varētu veikt daļēju publisko piedāvājumu biržā.

Lasiet arī: Bankas samazina Latvijas IKP pieauguma prognozi šim gadam

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas