Iniciatīva Eiropa bez kažokādām rekordīsā laikā savākusi aptuveni 1,7 miljoni parakstu

Eiropas Komisijā (EK) iesniegto iniciatīvu Eiropa bez kažokādām parakstījuši 1 502 319 Eiropas Savienības (ES) pilsoņu, informē dzīvnieku aizstāvības organizācija Dzīvnieku brīvība. 

Iniciatīvas mērķis ir panākt kažokzvēru audzēšanu un kažokādu laišanu ES tirgū. 

Dzīvnieku brīvības pārstāvji norāda, ka iniciatīva uzsākta pērn, maijā, un parakstu vākšanā iesaistījās vairāk nekā 80 organizācijas visā Eiropā.

Parakstu vākšana noslēgusies šī gada 1.martā – divarpus mēnešus pirms oficiālā beigu termiņa, jo rekordīsā laikā tika savākti vairāk nekā 1,7 miljoni parakstu.

Lai iniciatīva tiktu izskatīta EK, nepieciešamas savākt vismaz vienu miljonu verificētu parastu, kā arī jāsasniedz minimālais parakstu slieksnis vismaz septiņās ES dalībvalstīs. 

Lai Eiropas pilsoņu iniciatīvu izskatītu EK, jābūt savāktam vismaz vienam miljonam verificētu parakstu, kā arī jāsasniedz minimālais parakstu slieksnis vismaz 7 ES valstīs. Iniciatīvā “Eiropa bez kažokādām” šis slieksnis sasniegts 18 valstīs. 

Latvijā parakstu vākšanu organizēja biedrība Dzīvnieku brīvība.

Kopumā Latvijā tika savākti 71, 306 paraksti, no tiem verificēti ir 64 162. 

Attiecībā pret iedzīvotāju skaitu Latvija bija visrezultatīvākā starp visām ES valstīm – parakstījās gandrīz 4% Latvijas iedzīvotāju.

Iniciatīvas ierosinātāji – dzīvnieku aizsardzības organizāciju apvienības Eurogroup for Animals pārstāvji – norāda:

ja visas ES dalībvalstis būtu tikpat rezultatīvas kā Latvija, tad iniciatīvā kopā būtu savākti 16 miljoni parakstu. 

Savukārt Dzīvnieku brīvība vadītāja Katrīna Krīgere norāda, ka rezultāti skaidri apliecina, ka Latvijas iedzīvotājiem ļoti rūp dzīvnieku aizsardzība. 

“Latvijā zvēraudzēšanas aizliegums jau ir pieņemts, tagad cilvēki pieprasa šīs nežēlīgas industrijas slēgšanu visā Eiropā. Mocīt ūdeles, lapsas un šinšillas šauros būros un nogalināt tikai, lai iegūtu pūkainas apģērbu dekorācijas, ir necilvēcīgi, nevajadzīgi un vairumam sabiedrības pilnīgi nepieņemami,” pauž Krīgere. 

Eiropas pilsoņu iniciatīvas Eiropa bez kažokādām prasība ir pamatota ar kažokzvēru audzēšanas neētiskumu, tās radīto kaitējumu videi un apdraudējumu sabiedrības veselībai. Tās organizatori norāda, ka kažokādu industrija apdraud ne tikai dzīvnieku, bet arī cilvēku veselību – COVID-19 pandēmijas laikā vīrusa mutācijas no ūdelēm tika pārnestas arī uz cilvēkiem. 

Iniciatīvas organizatori drīzumā tiksies ar EK un piedalīsies atklātā iniciatīvas izskatīšanā Eiropas Parlamentā (EP).

Pēc tās EK būs līdz gada beigām jāsniedz oficiāla atbilde uz iniciatīvu. 

Dzīvnieku brīvība pārstāvji uzsver, ka iniciatīva Eiropa bez kažokādām ir desmitā vajadzīgo parakstu skaitu sasniegusī Eiropas pilsoņu iniciatīva. Tā ir arī līdz šim, parakstu skaita ziņā, visveiksmīgākā dzīvnieku labturības iniciatīva. 

Lasiet arī: Latvija nav tālu no ārkārtējās situācijas izsludināšanas lauksaimniecībā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas