Irāka saistībā ar Korāna dedzināšanu izraidījusi Zviedrijas vēstnieku

Irāka, protestējot pret Stokholmā ieplānoto Korāna dedzināšanu, izraidījusi Zviedrijas vēstnieku, turklāt izcēlušies arī protesti Bagdādē, kur aizdedzināta Zviedrijas vēstniecība, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Irākas valdība ceturtdien, 21.jūlijā, paziņoja, ka atsaukusi arī savu vēstnieku Zviedrijā, un tiek ziņots, ka apturēta arī zviedru uzņēmuma Ericsson darba atļauja Irākā.

Protestētāji, starp kuriem ir arī irākiešu izcelsmes iebraucējs, kurš jūnijā pie kādas Stokholmas mošejas dedzināja Korānu, lūguši Zviedrijas policijas atļauju dedzināt Korānu pie Irākas vēstniecības. Atļauja tikusi izsniegta. Akcijas laikā 20.jūlijā protestētāji mētājuši un daļēji iznīcinājuši grāmatu, bet

apmēram pēc stundas pameta protesta vietu, grāmatu tā arī neaizdedzinot.

Korāns ir galvenais islāma reliģiskais teksts, un musulmaņi uzskata, ka tā ir Allāha dota atklāsme.

Zviedrijas ārlietu ministrs Tobiass Billstroms (Tobias Billstrom) sacīja, ka vēstniecības personāls ir drošībā, tomēr Irākas varas iestādes nav pildījušas savus starptautiskos pienākumus, kas ietver arī vēstniecību sargāšanu.

Ceturtdienas vakarā Irānas ārlietu ministrija izsaukusi Zviedrijas vēstnieku Teherānā, lai izteiktu protestu pret svētās grāmatas apgānīšanu, savukārt Turcija Stokholmā notiekošo nodēvējusi par “noželojamu uzbrukumu”. Zviedrijas Ārlietu ministrijas pārstāvis informēja, ka vēstnieks ticis izsaukts, bet sīkāk sarunas saturu nekomentēja.

Irākas valdība nosodījusi uzbrukumu vēstniecībai, ziņojusi par drošības pārkāpumiem un solījusies pasargāt diplomātus. Tajā pašā laikā

Bagdāde arī informējusi, ka Korāna dedzināšanas atkārtošanās Zviedrijā var likt saraut diplomātiskās saites.

Lēmums atsaukt vēstnieku tika pieņemts, kad Stokholmā sākās protests, bet pirms protestētāji pameta vēstniecības apkārtni, tā arī neaizdedzinot Korānu.

Arī Vašingtona nosodījusi uzbrukumu vēstniecībai, un kritizējusi varas iestādes par nespēju atturēt irākiešu protestētājus no iebrukšanas diplomātiskajā zonā. Eiropas Savienība norādījusi, ka sagaida ātru rīcību no Irākas puses, lai novērstu līdzīgus starpgadījumus.

Vairākos Telegram kanālā One Baghdad publicētos video redzams, kā cilvēki pulcējas ap Zviedrijas vēstniecību Bagdādē, izkliedzot saukļus islāma atbalstam. No kādas ēkas vēstniecības apbūvē pacēlušies dūmi, un uz tās jumta bija redzami protestētāji.

Lasiet arī: Turcija izsauc deviņu valstu vēstniekus sniegt paskaidrojumus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas