Turcija izsauc deviņu valstu vēstniekus sniegt paskaidrojumus

Turcija izsaukusi deviņu rietumvalstu, tostarp ASV un Zviedrijas, vēstniekus, lai izteiktu nosodījumu par diplomātisko pārstāvniecību īslaicīgu slēgšanu un brīdinājumu izplatīšanu, raksta Reuters.

Saskaņā ar informāciju, ko snieguši avoti Turcijas Ārlietu ministrijā, uz sarunu 2.februārī izsaukti arī Beļģijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Nīderlandes, Šveices un Lielbritānijas diplomāti.

Pēdējās divās nedēļās galēji labējo organizāciju aktīvisti Zviedrijā, Dānijā un Nīderlandē organizējuši akcijas, kuru laikā dedzināts Korāns. Šāda rīcība lika Turcijai pārtraukt sarunas, kuru mērķis bija panākt tās piekrišanu Somijas un Zviedrijas uzņemšanai NATO. Eiropas valstis nosodījušas šos incidentus, bet tajā pašā laikā arī norādījušas, ka vārda brīvības principi neļauj aizliegt šādus protestus.

Lai aliansē uzņemtu jaunas dalībvalstis, lēmums jāapstiprina visām NATO valstīm. Zviedrija un Somija iesniedza pieteikumus dalībai aliansē drīz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, bet sastapās ar negaidītu pretestību no Turcijas puses.

Pagājušajā nedēļā Francija, Vācija, Itālija un ASV brīdināja savus pilsoņus par palielinātu risku drošībai un iespējamiem uzbrukumiem Turcijā, īpaši tādiem, kas vērsti pret diplomātiskajām misijām un lūgšanu vietām, kas nav saistītas ar islāmu.

Drošības iemeslu dēļ arī uz laiku slēgtas Vācijas, Francijas un Nīderlandes diplomātiskās pārstāvniecības. 

Anonīma amatpersona Ārlietu ministrijā norādīja: «Šāda vienlaicīga rīcība neatbilst pamatotai un racionālai pieejai un kalpo tikai teoristisku organizāciju mērķiem.» Avots arī piebilda, ka visu diplomātisko pārstāvniecību drošība tiek uzturēta saskaņā ar straptautiskajām normām, un sabiedrotajiem būtu jāsadarbojas ar Turcijas varas iestādēm.

Turcijas iekšlietu ministrs Suleimans Soilu (Suleyman Soylu) paziņojis, ka vēstniecības pret Turciju izvērš psiholoģisko teroru.

NATO dalībvalsts Norvēģija 2.februārī aizliegusi plānoto protesta akciju pret islāmu drošības apsvērumu dēļ. Tas notika dažas stundas pēc tam, kad Turcijas Ārlietu ministrija izsauca Norvēģijas vēstnieku, lai izteiktu sūdzību.

Lasiet arī: Protesta akcija saasina Zviedrijas un Turcijas attiecības

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas