Irāna paziņo spriedumu par Ukrainas lidmašīnas notriekšanu; upuru ģimenes nepiekrīt

Irānas tiesa piespriedusi cietumsodu desmit Irānas bruņoto spēku karavīriem, kas tiek uzskatīti par atbildīgiem par Ukrainas Starptautiskās aviolīnijas lidmašīnas notriekšanu, raksta raidorganizācija BBC.

2020.gada janvārī reisu PS752 pēc pacelšanās no Teherānas notrieca divas Gaisa aizsardzības vienības izšautas raķetes. Visi 176 lidmašīnā esošie cilvēki gāja bojā.

Vienības komandierim piespriesti 13 gadi cietumā par pavēļu neievērošanu un rīcību, kas novedusi pie personu bojāejas. Upuru ģimenes spriedumu nosaukušas par bezjēdzīgu un nepieņemamu, jo notiesāti zema līmeņa grēkāži, nevis galvenie nozieguma vaininieki.

Ukraina, Kanāda, Lielbritānija un Zviedriju, kuru pilsoņi atradās lidmašīnā, norādījušas, ka

raķetes uz lidmašīnu izšautas pretlikumīgi un ar nolūku, un solīja saukt Irānu pie atbildības.

Pirmās trīs dienas pēc lidojuma PS752 notriekšanas Irānas bruņotie spēki noliedza savu iesaisti katastrofā, un pastāvēja uz to, ka notikusi tehniska ķibele. Tikai tad, kad pierādījumi vairs nebija noliedzami, Gaisa spēki atzina, ka sajaukuši lidmašīnu Boeing 737-800 ar ASV raķeti. Irānas Gaisa spēkiem tobrīd bija izsludināta trauksme un augstākais gatavības līmenis, jo Irāna neilgi pirms katastrofas bija raidījusi raķetes uz Irākas militārajām bāzēm, kurās atradās ASV spēki. Tā bija atbilde uz Irānas ģenerālmajora Kāsema Soleimānī nāvi, ko izraisīja ASV lidrobota trieciens.

2021.gadā Irānas Civilās aviācijas organizācija publiskoja galējo ziņojumu par notikušo. Lidmašīna notriekšanā tika vainota cilvēciska kļūda, un sistēma pēc pārvietošanas neesot bijusi pareizi uzstādīta, kas arī ļāvis sajaukt lidmašīnu ar raķeti. Operators arī esot palaidis zeme-gaiss tipa raķetes bez komandiera atļaujas. Ukraina toreiz nosauca ziņojumu par cinisku mēģinājumu noslēpt patiesību un attaisnot Irānu. Ziņojums nesniedzot atbildes uz jautājumiem par to, kas īsti notika, ir nepilnīgs un trūkst pierādījumu.

Kopā ar komandieri notiesāti vēl deviņi dažādu pakāpju personāla locekļi,

un viņu ieslodzījuma termiņš ir no viena līdz trim gadiem. Spriedumus vēl iespējams pārsūdzēt.

Aviokatastrofas upuru ģimeņu asociācija norādīja, ka neatzīst tiesas likumīgumu. Asociācija uzskata, ka tiesas priekšā nenonāca patiesie nozieguma pastrādātāji, un viņu vietā par grēkāžiem padarīti desmit zema ranga virsnieki. Tiesas sēdes ir bijušas necaurspīdīgas, un tās nebija iespējams novērot. Upuru ģimenes uzskata, ka lieta joprojām ir atvērta, un aicinājušas iesaistītās valstis vērsties Starptautiskajā Krimināltiesā.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas