Īrijas prezidents aicinājis “nebūt kā Lietuvai un Latvijai”

Īrijas prezidents Maikls Higinss (Michael Higgins), uzsverot savas valsts neitralitāti, salīdzināja Īriju ar Baltijas valstīm, un norādīja, ka jāizvairās no bīstamiem politiskiem pagriezieniem, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Īrijā norisinājies valdības forums par starptautisko drošību, un pirms pasākuma Higinss intervijā Business Post sacīja, ka valstij būtu jāpieturas pie ierastās neitralitātes politikas, un jāizvairās no ietekmēšanās no citu cilvēku dienaskārtības jautājumiem. Prezidents nosodīja valdības uzsākto diskusiju par Īrijas iespējamo pievienošanos NATO, un norādīja, ka ministri spēlējas ar uguni, kas apdraud Īrijas neitralitāti.

Higinss svētdien, 18.jūnijā, publicētajā intervijā saka:

“Ja jūs tajā jaucaties, tad vairs nav nekādas atšķirības starp jums un Lietuvu un Latviju.”

Pirmdien, 19.jūnijā, prezidents atvainojās par saviem izteikumiem par Starptautiskās drošības foruma priekšsēdētāju Luīzi Ričardsoni (Louise Richardson), kuru viņš nodēvēja par “britu impērijas dāmu”, tādējādi norādot, ka viņa atbalsta Lielbritānijas politiku.

Vairāki politiķi nodēvējuši Higinsa komentārus par netaisniem. Viņa kancelejas oficiālajā paziņojumā sacīts, ka prezidents atvainojas, ja ir netīši aizskāris Ričardsoni. Tomēr

prezidents nav atkāpies no citiem intervijā paustajiem izteikumiem, un tas aizsācis diskusiju par Īrijas militāro neitralitāti.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis (Gabrielius Lansbergis) norādījis, ka neuzskata, ka Īrijas prezidenta piezīmēm būtu bijis negatīvs konteksts, un 20.jūnijā žurnālistiem sacīja: “Es teiktu, ka tas ir jautājums par drošības situāciju. Lietuva atrodas viegli ievainojamā reģionā, un blakus ir agresīvi kaimiņi, un daudz tiek uzsvērta nepieciešamība stiprināt aizsardzību, tādēļ arī tika izmantots šāds salīdzinājums.”

Saskaņā ar Lietuvas ārlietu ministra teikto, katra valsts var pati brīvi izvēlēties, kā uzturēt valsts drošību – iesaistoties militārā aliansē vai saglabājot neitralitāti – un šādas diskusijas ir normālas sekas drošības situācijas maiņai Eiropā.

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/2017152/let-s-not-be-like-lithuania-and-latvia-says-irish-president-urging-to-stay-out-of-nato

Lasiet arī: Viļņas samitā Ukraina vēl netiks oficiāli uzaicināta pievienoties NATO

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas