Itālija sēro un prāto, kas turpinās Berluskoni darbu

Itālija piemin mūžībā aizgājušo uzņēmēju un politiķi Silvio Berluskoni (Silvio Berlusconi) ar vērienu, kas atbilst viņa melodramatiskas ziepju operas cienīgajai dzīvei, raksta britu raidorganizācija BBC.

Vīrs, kas sāka kā kruīza kuģu muzikants, un pēcāk vadīja valsti bez jelkādas iepriekšējās politiskās pieredzes, izveidoja mediju impēriju un aiz sevis atstāja sievu un mīļāko virkni.

Trešdien, 14.jūnijā, Milānas arhibīskaps pilsētas galvenajā katedrālē vadīs politiķa oficiālo bēru ceremoniju. Itālijā izsludināta sēru diena, un visi Itālijas un Eiropas Savienības karogi nolaisti pusmastā. Tā ir neierasta goda atdošana bijušajam premjerministram. Parasti valsts rīkota bēru ceremonija paredzēta pāvestiem, kara varoņiem un amatā esošiem ministriem.

Berluskoni bija cieši saistīts ar Milānu – viņš tur ir dzimis un sāka karjeru. Pilsētas galvenajā laukumā uzstādīti lielie ekrāni, un sagaidāms, ka atvadīties ieradīsies tūkstošiem cilvēku, informē BBC.

Tikmēr aizkulisēs risinās pēctecības uzvedums: kurš pārņems Berluskoni darbu?

Dzīves laikā politiķis izveidoja plašu biznesa impēriju, kas aptvēra medijus, nekustamos īpašumus, finanšu sektoru, kinoindustriju un sportu, kā arī radīja partiju, kas ir daļa no pašreizējās Itālijas valdības. Saskaņā ar Forbes datiem, Berluskoni uzņēmumu vērtība ir ap 5,15 miljardiem dolāru, kas viņu padarīja par vienu no bagātākajiem Itālijas cilvēkiem. Tiesa, Berluskoni nekad netika publiski izteicies par savu pēcteci uzņēmējdarbībā, un jautājumi par nākotni virmo arī ap partiju Forza Italia.

Berluskoni ir divi bērni no pirmās laulības, un trīs no otrās. Visiem pieder daļas ģimenes holdingā Fininvest. Uzņēmumu nākotne lielā mērā atkarīga no tā, kā Berluskoni sadalījis 61% akciju, kas viņam piederēja. Vai visi bērni saņems vienādas daļas, vai tomēr vairāk nonāks pie Marina un Pjēra Silvio, kuri jau kopš 1990.gadiem strādā Berluskoni uzņēmumos?

Cita vērtīga Berluskoni mantojuma daļa neapšaubāmi ir viņa daudzās villas, kuras varētu būt grūti līdzvērtīgi sadalīt bērniem.

18.gadsimtā celtā Villa San Martino uz ziemeļaustrumiem no milānas aizņem 3500 kvadrātmetrus. Viņam piederēja mājas arī pie Madžores ezera, Romā, Kannās, Karību salās un citviet. Viens no ievērojamākajiem Berluskoni īpašumiem ir Villa Certosa, plaša savrupmāja Sardīnijā. Īpašuma vērtība ir ap 259 miljoniem eiro, un tajā ir 126 istabas un atrakciju parka cienīgi elementi, tostarp mākslīgais vulkāns. Tieši tur bijušais premjerministrs uzņēma citu valstu līderus, arī Džordžu Bušu un Vladimiru Putinu.

Ģimenei pietuvinātas personas Berluskoni dēvējušas par “līmi”, kas vienoja bērnus. Līdz šim nav bijis diskusiju par to, kurš pārņems biznesa impērijas vadību – sagaidāms, ka to darīs viņa vecākā meita Marina (56). Svarīgākais jautājums ir par to, vai bērni spēs saglabāt vienotību arī tagad, pēc tēva nāves.

Berluskoni nāve var izrādīties arī nāvējošs trieciens viņa dibinātajai partijai. Vai Forza Italia pārdzīvos spilgtā līdera navi, vai arī to sagaida straujš sabrukums? Viņš bija izteiksmīgs, populistisks līderis, un nav pārsteigums, ka partija lielā mērā būvēta ap viņa personību. Berluskoni labā roka,

Itālijas ārlietu ministrs Antonio Tadžani (Antonio Tajani) kategoriski noliedz, ka partijas nākotne būtu apdraudēta.

Tomēr jau pērn septembrī Forza Italia saņēma vien 8% vēlētāju atbalstu. Daudzi no atbalstītājiem atdeva savu balsi par partiju tikai tādēļ, ka bija uzticīgi Berluskoni, un būs sarežģīti atrast pēcteci, kas viņus apmierinātu. Visticamāk, partija vērsīsies pie Berluskoni ģimenes, lai pieņemtu lēmumu.

Ja Marina un Pjērs Silvio nolems pārtraukt partijas finansēšanu un neiesaistīsies politiskajā darbā, Forza Italia lemta iznīcībai. Berluskoni sniedza partijai ievērojamu finansiālo atbalstu, tiek lēsts, ka ap 100 miljoniem eiro. Baumo, ka Marina varētu ieņemt tēva vietu partijā, tomēr tam nav apstiprinājuma.

Vēl kāda iespējamā kandidāte ir Berluskoni draudzene Marta Fašina (Marta Fascina). Viņa kopš 2018.gada ir partijas deputāte un vairākkārt ir teikusi, ka viņas kaislība ir politika, un viņa augusi ar mītu par Berluskoni. Tomēr runā, ka pērn Berluskoni vecākā meita iestājusies pret tēva precībām ar Fašinu, kas nozīmē, ka

Berluskoni draudzenes nākotni partijā klāj šaubu ēna.

Viens ir skaidrs – ja Forza Italia sadalīsies, tā būs liela problēma citiem Itālijas premjerministres Džordžijas Meloni (Giorgia Meloni) vadītās koalīcijas locekļiem.

Valstī, kura slavena ar regulārajām politiskajām krīzēm, valdības sabrukšana, ko izraisītu vienas koalīcijas partijas sašķelšanās, nebūt nekas neparasts.

Līdz šim Berluskoni bērni ir izvairījušies no sabiedrības uzmanības, tomēr tēva nāve varētu likt iznākt no ēnas, lai pārņemtu ģimenes biznesa impērijas grožus. Tā kā Berluskoni jau gadiem vajāja veselības problēmas, maz ticams, ka izpalikusi saruna par rīcību pēc viņa nāves.

Lasiet arī: Miris bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas