IZM noraida pārmetumus, ka jaunās aģentūras izveide varētu apdraudēt latviešu valodas politikas lomu

Jaunās Valsts izglītības satura un inovāciju aģentūras (VISIA) izveide, kurā iekļautu arī Latviešu valodas aģentūru (LVA), pavērs plašāku pieeju resursiem valsts valodas politikas stiprināšanā, publicētajā paziņojumā uzsvērusi Izglītības un zinātnes ministrija.

Jau rakstīts, ka sabiedrības pārstāvji, izglītības un kultūras darbinieki pauduši bažas, ka LVA reorganizācija varētu pazemināt valsts valodas politikas statusu “tikai līdz apmācībai imigrantiem un mācīšanai skolā”. Aicinājumu Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam iestāties pret plānotajām pārmaiņām parakstījuši vismaz 100 cilvēku.

IZM noliedz, ka jaunā aģentūra varētu apdraudēt valsts valodas politikas kā atsevišķas politikas lomu. “Ņemot vērā, ka VISIA tiks iekļauta arī LVA, īpaša uzmanība būs pievērsta tieši valsts valodas politikas stiprināšanai. Jaunās aģentūras mērķis būs nostiprināt un attīstīt arī IZM īstenotās izglītības politikas un valsts valodas politikas īstenošanu,” teikts paziņojumā.

VISIA varētu apvienot Valsts izglītības satura centru (VISC), Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA) un LVA.

IZM uzsver, ka VISIA tiks saglabātas visu trīs iestāžu pamatfunkcijas. Tāpat tikšot ieviestas inovācijas, koncentrēti cilvēkresursi, izmantota mūsdienīga pārvaldība, tajā skaitā mākslīgā intelekta risinājumi.

Lai stiprinātu arī valsts valodas politikas kā atsevišķas politikas nozares nozīmīgumu un redzamību attiecībā uz valsts iekšējās saliedētības un iekšējās un ārējās drošības jautājumu, IZM plāno nostiprināt valsts sekretāra vietnieka atbildību. Ar 1.jūliju IZM mainīs valsts sekretāra vietnieces Kristīnes Niedres-Latheres amata nosaukumu uz “valsts sekretāra vietnieks vispārējās izglītības un valsts valodas politikas jautājumos”.

Jau tagad Niedres-Latheres pakļautībā ir divas struktūrvienības: Izglītības departaments un Valsts valodas nodaļa. LVA ir politikas ieviesējs, kas ikdienā komunicē ar Valsts valodas nodaļu.

IZM paziņojumā atsaucās arī uz vienotas skolas ieviešanas pirmo gadu. “Tas pierāda IZM īstenotās politikas efektivitāti valsts valodas stiprināšanā,” vērtē ministrija.

LVA vadītāja Inita Vītola aģentūrai LETA atturējās sniegt vērtējumu par ieceri VISIA pievienot LVA.

Lasiet arī: Lāci apstiprina kultūras ministres amatā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas