Izmaiņas Krievijas vēstniecībā Tallinā kavē pieteikšanos Igaunijas pilsonībai

Krievijas pilsoņu skaits, kas vēlas pieteikties Igaunijas pilsonībai, pērn dubultojies, savukārt šobrīd pilsonības maiņas process kavējas, jo Krievijas vēstniecība ir pārtraukusi atsevišķu pakalpojumu sniegšanu, raksta Igaunijas medijs ERR News.

2021.gadā Igaunijas pilsonības iegūšanai pieteicās 291 Krievijas pilsonis, savukārt 2022.gadā tās jau bija 726 personas. Šobrīd pieteikumu izskatīšana ir apturēta, jo Krievijas vēstniecība pārtraukusi sniegt pakalpojumus, kas saistīti ar atteikšanos no Krievijas pilsonības. Igaunijas Iekšlietu ministrijas pārstāve Sīri Leskova (Siiri Leskov) ETV raidījumā Terevisioon raksturoja personas, kas atsakās no Krievijas pilsonības: «Tie ir dažāda vecuma cilvēki, un visbiežāk tā nav vecākā paaudze, drīzāk pusmūža cilvēki un jaunieši.»

Krievijas vēstniecībā tagad ir mazāk personāla, un līdz ar to vēstniecība pārtraukusi konsulārās aktivitātes, tostarp arī pieteikumu apstrādi, lai personas varētu atteikties no Krievijas pilsonības. Tas ir obligāts priekšnosacījums, lai varētu pretendēt uz Igaunijas pilsonību. Leskova sacīja: «Lai iegūtu Igaunijas pilsonību, vispirms ir jāatsakās no Krievijas pilsonības. Iepriekš bija nepieciešams sazināties ar Krievijas vēstniecību, un iesniegt pieprasījumu par atteikšanos no pilsonības. Tomēr pirms nedēļas Krievijas vēstniecība pārtrauca pieteikumu pieņemšanu no Krievijas pilsoņiem. Vēstniecība gan norādīja, ka tiklīdz būs pārkārtota darba plūsma, šī funkcija tiks atjaunota.»

Igaunijas policija un robežsardze ziņojusi, ka tiem Krievijas pilsoņiem, kas jau iesnieguši pieteikumu par pilsonības maiņu, paliks spēkā izņēmumi robežas šķērsošanai, ja būs nepieciešamība doties uz Krieviju, lai sakārtotu dokumentus vai citu, līdzīgu, iemeslu dēļ.

Vēl kāda problēma, kas atklājusies, ir Krievijas pilsoņu pases, kam beidzies derīguma termiņš. Leskova norādīja, ka valstīm ir pienākums uzkrāt informāciju par tās pilsoņiem, tostarp gadījumos, kad beidzies pases derīguma termiņš. Šajā gadījumā tās personas, kam ir uzturēšanās atļauja Igaunijā, nesaskarsies ar ierobežojumiem, kamēr atradīsies valstī, bet problēmas radīsies, ja būs nepieciešams ceļot.

Lai iegūtu Igaunijas pilsonību, kandidātam ir jānokārto salīdzinoši vienkāršs igauņu valodas eksāmens (atbilstoši B1 līmenim), jāatbild uz jautājumiem par Igaunijas Satversmi, un jāatsakās no citu valstu pilsonības. Ja pilsonība tiek iegūta naturalizācijas kārtībā, tad nav iespējama dubultpilsonība. No citu valstu pilsonības nav jāatsakās tām personām, kam Igaunijas pilsonība pienākas pēc asinsradniecības principa, tas ir, kāds no vecākiem ir Igaunijas pilsonis.

Igaunijā ir salīdzinoši daudz iedzīvotāju, kam ir nepilsoņa pase. Tie pārsvarā ir krievvalodīgie, kam nav ne Igaunijas, ne Krievijas, ne kādas citas valsts pilsonība, un viņu rīcībā esošās tā sauktās pelēkās pases ir pamatā paredzētas kā dokuments ceļošanai.

Lasiet arī: Krievija izraida Igaunijas vēstnieku

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas