Izmeklē bijušā Itālijas premjerministra rīcību pandēmijas laikā

Itālijā sākta izmeklēšana par bijušā premjerministra Džuzepes Konti (Giuseppe Conte) rīcību pirms trim gadiem uzliesmojušās pandēmijas sākumā, un tiek lēsts, ka valdības vilcināšanās prasīja vairākus tūkstošu dzīvību, raksta Politico.

Izmeklēšana sākta par vilcināšanos izsludināt mājsēdes režīmu Lombardijā, kad Itālijas ziemeļos sāka strauji izplatīties Covid-19. Pēc trīs gadus ilgas materiālu vākšanas, Bergamo tiesa apsūdzējusi Konti un vēl 16 augsta līmeņa valdības amatpersonas, tostarp tā brīža veselības ministru Roberto Speranzu (Roberto Speranza), par sabiedrības veselības ekspertu prasību ignorēšanu. Tolaik tik lūgts laicīgi ieviest ierobežojumus vīrusa skartajos reģionos. Ierobežojumi tika izziņoti vien 2020.gada 7.martā, vairākas nedēļas pēc tam, kad valdība tika brīdināta par situācijas nopietnību.

Visas apsūdzētās amatpersonas riskē nonākt tiesas priekšā. Saskaņā ar sabiedrības veselības ekspertes Andreas Krisanti (Andrea Crisanti) teikto, valdības vilcināšanās par 4000 palielināja mirušo skaitu Lombardijā.

Reģionu ļoti smagi skāra pirmais Covid-19 vilnis 2020.gada martā, desmitkārtīgi palielinot mirušo skaitu, salīdzinot ar to pašu laika periodu 2019.gadā.

Konte sacīja: «Es esmu mierīgs, jo strādāju ar lielu atbildības sajūtu un pieliekot vislielākās pūles laikā, kas bija viens no smagākajiem mūsu republikas vēsturē.»

Covid-19 upuru piederīgo asociācija paziņojumā norādīja: «No šodienas mēs pārrakstām Bergamo un Lombardijas slaktiņa vēsturi, mūsu ģimeņu vēsturi un atbildību par mūsu zaudējumiem.» Paziņojumā sacīts, ka nāves izraisīja nevis Covid-19, bet gan lēmumi, pareizāk sakot – to neesamība.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas