Izraēla aicina visus civiliedzīvotājus pamest Gazas pilsētu

Izraēlas bruņotie spēki piektdien, 13.oktobrī, aicināja visus Gazas pilsētas (vairāk nekā 1 miljons iedzīvotāju) civiliedzīvotājus 24 stundu laikā pārcelties uz dienvidiem, jo pirms gaidāmā sauszemes iebrukuma Gazas joslas apkaimē tika koncentrēti tanki, ziņo Reuters. Tikmēr Rietumvalstis aicina Izraēlu “neiet pārāk tālu”.

“Gazas pilsētas civiliedzīvotāji, evakuējieties uz dienvidiem savas un savu ģimeņu drošības labad un distancējieties no Hamas teroristiem, kas jūs izmanto kā dzīvos vairogus,” teikts armijas paziņojumā, “Hamas teroristi Gazas pilsētā slēpjas tuneļos zem mājām un ēkās, kurās dzīvo nevainīgi Gazas civiliedzīvotāji.”

Kāda Hamas amatpersona sacīja, ka brīdinājums par evakuāciju no Gazas ir “viltus propaganda”, un aicināja iedzīvotājus uz to neuzķerties.

Paziņojums izraisīja ANO bažas, kura

brīdināja par postošām humanitārajām sekām,

kas varētu izrietēt no tādas cilvēku masas pārvietošanās un aicināja atsaukt rīkojumu, uzskatot, ka “traģēdija, varētu pārvērsties katastrofālā situācijā,” paziņojumā norādīja ANO preses pārstāvis (Stephane Dujarric) Stefans Džuarriks.

Izraēlas vēstnieks ANO Gilads Erdans ANO reakciju uz Izraēlas laicīgo brīdinājumu Gazas iedzīvotājiem raksturoja kā “apkaunojošu”.

Kā vēsta Politico, Rietumvalstu valdības mudina Izraēlu būt savaldīgai militārajā kampaņā pret teroristu grupējumu Hamas Gazā, ņemot vērā bažas par iespējamu eskalāciju. ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens (Antony Blinken) un Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) ceturtdien, 12.oktobrī, pauda atbalstu Izraēlas tiesībām veikt atbildes pasākumus, vienlaikus uzsverot, ka nepieciešama samērīga reakcija.

Cenšoties iegūt atbalstu savai reakcijai, Izraēlas valdība Entonijam Blinkenam un NATO aizsardzības ministriem konferencē rādīja grafiskus attēlus ar iespējamajām Hamas zvērībām, tostarp “ložu cauršautu” zīdaini un kareivjus ar nocirstām galvām.

Aicinot Izraēlu būt nosvērtai, Entonijs Blinkens solīja ASV atbalstu, sakot: “Mēs vienmēr būsim jums līdzās.”

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka Izraēlai ir tiesības aizstāvēties pret tādiem teroristu grupējumiem kā Hamas, taču uzsvēra demokrātisko valstu pienākumu aizsargāt civiliedzīvotājus un iestājās par stingru un taisnīgu atbildi uz terorismu, jo tikai tā ar to var cīnīties, uzsverot, ka

atbilde ir “spēcīga, jo taisnīga.”

Preses konferencē ASV norādīja uz Izraēlas atbildību par tās militārajām darbībām, uzsverot, ka svarīgi ir tas, kā Izraēla īsteno savu aizsardzību. Apvienotās Karalistes premjerministrs Riši Sunaks (Rishi Sunak) pauda solidaritāti ar Izraēlu cīņā pret terorismu, bet arī uzsvēra, ka ir jāaizsargā “parastie” palestīnieši un jāsniedz humānā palīdzība, atzīstot, ka Hamas slēpjas Gazas civiliedzīvotāju vidū. Šīs bažas privāti pauda arī citas Rietumu amatpersonas, uzsverot pašreizējās situācijas nedrošo raksturu.

ES diplomāts raksturoja Izraēlas un Gazas konfliktu kā Gordija mezglu,

uzsverot eskalācijas risku visā reģionā. Diplomāts uzsvēra, cik svarīgi ir stabilizēt situāciju un “aizvest” puses pie sarunu galda. Bijušais ASV valsts sekretārs Henrijs Kisindžers (Henry Kissinger) brīdināja, ka Tuvo Austrumu konflikts var saasināties un sabiedriskās domas spiediena dēļ iesaistīt citas arābu valstis.

Izraēlas sabiedriskā raidorganizācija Kan paziņoja, ka Izraēlā bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz vairāk nekā 1 300. Gazas varas iestādes paziņoja, ka nogalināti vairāk nekā 1 500 palestīniešu.

Lasiet arī: Izraēla: Gazas aplenkums netiks pārtraukts, kamēr netiks atbrīvoti visi ķīlnieki

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas