Izraēla uzsākusi plašu militāro operāciju Jeninā

Okupētajā Rietumkrastā, Jeninas bēgļu nometnē, notikušas nopietnas apšaudes starp Izraēlas spēkiem un bruņotiem palestīniešu partizāniem, raksta britu raidorganizācija BBC.

Izraēla sākusi plašāko militāro operāciju vairāku gadu laikā, un veselības organizāciju pārstāvji norādījuši, ka nogalināti deviņi palestīnieši, un vēl vismaz 100 ievainoti. Izraēla paziņojusi, ka tādējādi pieliekot punktu Jeninas “terorisma perēklim”, bet nesniedz konkrētu informāciju par to, kad operācija varētu beigties. Palestīnieši to dēvē par kara noziegumu.

Jenina ir kļuvusi par mājvietu jaunai palestīniešu partizānu paaudzei, kurus nepamierina Palestīnas novecojošie līderi un Izraēlas okupācijas radītie ierobežojumi. Pilsēta pēdējos gados piedzīvojusi vairākas militārās operācijas, pēc tam, kad vietējie palestīnieši īstenojuši uzbrukumus izraēliešiem.

2002.gadā, otrās intifadas (arābu atbrīvošanās cīņa Izraēlas okupētajās arābu teritorijās), Izraēla veica pilna apjoma iebrukumu Jeninā. Desmit dienas ilgušajās cīņās gāja bojā vismaz 52 palestīniešu partizāni un 23 Izraēlas karavīri.

3.jūlija vakarā, vairāk nekā 20 stundas pēc operācijas sākuma Jeninā joprojām atradās simtiem izraēlas karavīru.

Gaisā dūca lidroboti un no blīvi apdzīvotās bēgļu nometnes bija dzirdami šāvieni un sprādzieni. Nometnē mitinās apmēram 18 tūkstoši cilvēku, un tā tagad pasludināta par Izraēlas militāro zonu. Pilsētas centru pārmākuši asi dūmi no protestētāju dedzinātajām riepām.

Izraēlas armija ir pārtraukusi elektropiegādi nometnei, un nav iespējama arī telefonsaziņa, kas nozīmē, ka ir sarežģīti iegūt ticamu informāciju par notiekošo. Arī palestīniešu mediķi saskaras ar grūtībām nonākt līdz ievainotajiem, lai sniegtu palīdzību.

Noskaņa palestīniešu slimnīcā pie nometnes galvenās ieejas ir drūma. Kāds vīrs BBC pastāstīja, ka bija devies satikt brāļa draugu, bet, bēgot no apšaudes, tika ievainots. Kāds cits norādīja, ka nometnē notiekošais ir “slaktiņš”, elektrība ir atslēgta, ceļi uzrakti un nometne būs pilnīgi iznīcināta.

Izraēlas armija norādījusi, ka darbojas, pamatojoties uz precīzu izlūkošanas informāciju, un nevēlas kaitēt civiliedzīvotājiem,

tomēr daudzi ir nonākuši apšaužu krustugunīs. 3.jūlija vakarā izraēlieši ļāva nometni pamest apmēram 500 palestīniešu ģimenēm. Vietējie BBC pastāstīja, ka armija aizturēja atsevišķus vīriešus un pusaudžus.

Pirmais izraēliešu lidrobota trieciens bija mērķēts pa daudzdzīvokļu ēku, kurā, kā norādīja armija, slēpjoties palestīniešu partizāni. Arī tālākajos uzbrukumos tika lietoti lidroboti,un Jeninā izvietota armijas brigāde. Armijas pārstāvis to nosaucis par pretterorisma operāciju, un informēja, ka uzmanība pievērsta ieroču konfiscēšanai. Esot svarīgi izbeigt nometnes “drošā patvēruma” statusu teroristiem, un tā esot kļuvusi par “lapseņu pūzni”.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu (Benjamin Netanyahu) slavējis savus spēkus par ieiešanu “teroristu pūznī”, un atkārtojis, ka tas tiek darīts, izvairoties no kaitējuma civiliedzīvotājiem. Palestīniešu pārvaldes premjerministrs reaģējis asi:

“Notiekošais ir mēģinājums pilnībā iznīcināt nometni un pārvietot tās iemītniekus.”

ordāna norādījusi, ka operācija ir klajš starptautiskās cilvēktiesību likumdošanas pārkāpums, savukārt ASV paudusi atbalstu Izraēlas “cīņai par drošību un tiesībām aizstāvēt savus iedzīvotājus pret Hamas un citām teroristiskām grupām”.

Rietumkrastā pēdējos mēnešos novērojams vardarbīgu sadursmju skaita pieagums. Kopš gada sākuma Izraēlas spēki Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē nogalinājuši vairāk nekā 140 palestīniešus, un vēl 36 gājuši bojā Gazas sektorā.

Savukārt palestīniešu uzbrukumos bojā gājuši 24 izraēlieši, divi ārzemnieki un palestīniešu strādnieks.

Lasiet arī: ASV satrauktas par Izraēlas plāniem paplašināt kolonijas Rietumkrastā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas