ASV satrauktas par Izraēlas plāniem paplašināt kolonijas Rietumkrastā

Izraēlas valdība vēlas paplašināt apdzīvojamos rajonus un okupētajā Rietumkrastā plāno būvēt apmēram 5700 jaunas mājas, raksta britu raidorganizācija BBC.

Paziņojums par paplašināšanos nāk par spīti ASV spiedienam apturēt kolonizēto vietu paplašināšanu, kas tiek uzskatīta par vienu no šķēršļiem mierīgu attiecību veidošanai ar palestīniešiem. ASV pārstāvis norādījis, ka Vašingtonu satrauc notikumu attīstība.

Palestīnieši jūnija vidū nogalināja četrus izraēliešu kolonistus, tādējādi provocējot citu jaunienācēju vardarbību. Nesaskaņas starp izraēliešiem un palestīniešiem no jauna pastiprinājušās pēc tam, kad pērn par premjerministru atkal kļuva Benjamins Netanjahu (Benjamin Netanyahu).

Viņa vadītā nacionālistiski reliģiozā koalīcija apņēmusies paplašināt klātbūtni Rietumkrastā.

Saskaņā ar Izraēlas teritoriju paplašināšanas pretinieku grupas Peace Now sniegto informāciju, pēdējā pusgada laikā Rietumkrastā no jauna uzceltas apmēram 13 tūkstoši ēku jaunajiem kolonistiem. Tas ir trīs reizes vairāk nekā pērn visa gada laikā. Organizācijas paziņojumā sacīts: “Izraēlas valdība mūs vēl nepieredzētā ātrumā virza uz pilnīgu Rietumkrasta aneksiju.”

Vairums pasaules valstu apdzīvotās vietas, kas izveidotas uz Izraēlas 1967.gadā sagrābtās zemes, uzskata par nelikumīgām starptautiskās likumdošanas skatījumā. Izraēla tam nepiekrīt.

ASV pārstāvis nosodījis apmetņu paplašināšanu,

norādot, ka tās “apdraud ģeogrāfisko dubultvalsts risinājumu, palielina spriedzi un vēl vairāk grauj savstarpējo uzticību.”

Jaunie Izraēlas plāni ietver vēl papildus tūkstoš mājas Eli. Valdība par to paziņojusi pēc tam, kad apšaudē bojā gāja četri izraēlieši. Atbildību par to uzņēmies palestīniešu grupējums Hamas. Pēc apšaudes kolonistu pūļi devās postīt palestīniešu ciematus, dedzinot mājas un nogalinot vienu palestīnieti. Varas iestādes nosodījušas vardarbību un huligānismu, kas savukārt izsaucis Izraēlas valdības galēji labējo spēku nosodījumu.

Lasiet arī: Netanjahu paziņo par Izraēlas tieslietu reformas atlikšanu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas